„Restauratie graf Breda is voorbeeld”
De restauratie van het grafmonument van Frederik van Renesse in de Grote Kerk in Breda kan als voorbeeld dienen voor andere restauraties elders in Nederland.
Dat zei ir. E. J. Nusselder, hoofd instandhoudingstechnologie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg donderdagmiddag, bij de presentatie van het gerestaureerde monument.
Nusselder vindt de grondige manier waarop vooronderzoek is verricht, de uitstekende verslaglegging daarvan en de samenwerking tussen de betrokken partijen heel bijzonder.
Met de restauratie van het grafmonument van de in 1538 overleden drossaard Van Renesse is een belangrijke mijlpaal bereikt in de restauratie van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda. De Amsterdamse restauratiearchitect Joop van Stigt, die de restauratie leidt, memoreerde hoe hij begin jaren negentig werd gevraagd eens te kijken naar de binnenmonumenten van de, volgens hem, mooiste kerk van Nederland. Zijn eerste conclusie was dat niet alleen het interieur, maar de complete Brabants-gotische kerk uit de vijftiende en zestiende eeuw aan een grondige restauratie toe was.
In 1998 werd het herstel van gebouw voltooid, waarna de binnenmonumenten aan de beurt kwamen. Na het praalgraf van Engelbrecht van Nassau (de eerste Nassau in Nederland) en het grafmonument van Dirk van Assendelft, is het monument van Van Renesse het laatste grote grafmonument dat aan restauratie toe was. Voor de komende jaren staat nog een aantal epitafen en kleinere monumenten op het programma.
Wethouder A. Adank van cultuur verzekerde zijn gehoor dat een structurele geldelijke bijdrage aan de instandhouding van „het kloppend maatschappelijk en religieus hart van de stad” nooit afhankelijk mag worden van politieke schommelingen.