Sliedrechtse schoolfoto’s roepen herinneringen op
SLIEDRECHT. Tientallen belangstellenden kwamen zaterdagmiddag in het Sliedrechts Museum een kijkje nemen bij de tentoonstelling van schoolfoto’s uit de periode 1950-1970. „Inwoners hebben over het algemeen veel belangstelling voor dit soort exposities”, constateert Remco van de Ven, bestuurslid van het museum en de plaatselijke Historische Vereniging. „En zeker deze tentoonstelling slaat aan: mensen gaan op ontdekkingstocht in hun eigen jeugd.”
Het is een drukte van belang in het museum aan de Sliedrechtse Kerkbuurt. Bezoekers verdringen zich om de circa 270 schoolfoto’s. Herkennen zichzelf op de vergeelde prenten, zien hun kinderen, halen herinneringen op aan juffen en meesters uit lang vervlogen tijden, praten met Wout van Rees van de Historische Vereniging die de tentoonstelling heeft samengesteld en de hele middag met de bezoekers in gesprek gaat. „Bij die juf heeft mijn broer nog in de klas gezeten. Hoe heette ze ook alweer?”
„Kijk, hier sta ik”, wijst Rinus de Winter (75) naar een foto van de Gereformeerde School. „Die school werd ook wel de Hakkenesseschool genoemd, naar het schoolhoofd dat daar jarenlang werkte.”
Van de Ven ziet de drukte tevreden aan. „Het is de eerste middag dat de tentoonstelling kan worden bezocht en de gang zit er lekker in. Bezoekers vragen elkaar het hemd van het lijf, willen weten of klasgenoten nog leven en waar ze wonen.” De bezoekers hebben zelf ook een aandeel in de tentoonstelling. „Er liggen registers klaar waar ze de namen kunnen invullen van degenen die ze herkennen. Mensen gaan samen op zoek naar namen. Zo zorgen de foto’s eigenlijk voor een permanente reünie. Dat zag je vanmiddag direct al gebeuren. Oud-klas- en -schoolgenoten klampten elkaar aan en haalden herinneringen van tientallen jaren geleden op.”
De tentoonstelling bevat foto’s van alle klassen van de plaatselijke lagere scholen, maar ook afbeeldingen van de toenmalige ambachtsschool (lts) en de huishoudschool die vroeger bij de Boslaan stond. De expositie is samengesteld uit het omvangrijke archief van de Historische Vereniging. „We hebben de foto’s in de loop van ons bestaan verzameld en nauwkeurig gerubriceerd.”
Omdat er in het knusse museum in het Sliedrechtse centrum maar zo’n 270 foto’s konden worden uitgestald, zijn er ook prenten in albums ondergebracht. De complete expositie staat op dvd’s die tijdens de openingstijden van het museum worden gedraaid.
Om de sfeer uit de periode 1950-1970 te versterken, worden er ook filmpjes uit die tijd vertoond. Vrolijke beelden van koekhappende mensen uit een grijs verleden. „Dat is een of ander feest van buurtvereniging De Vrolijke Buurt”, vertelt Van de Ven. Om de sfeer te verhogen, wordt er elke zaterdagmiddag tijdens de tentoonstelling een verhaaltje verteld in het Sliedrechts dialect.
Intussen zijn Rinus en Magda de Winter neergestreken bij de ‘stamtafel’, waar ook foto’s liggen van een eerdere expositie over de oude Sliedrechtse wijken. Rinus zoekt vergeefs naar een afbeelding van woning B326. „Niet te vinden, die bestaat niet meer.” Magda herkent een huisje waar ze vroeger vaak langs liep. „Kijk, daar heb ik nog belletje geleld. Er zat een draaiknopje op de deur waar je mee kon bellen. Ik vroeg me als kind altijd af hoe het zou klinken. Op een dag heb ik het geprobeerd. Direct ging de deur open en kwam er een jongen achter me aan. Ik heb me toch een pak slaag gekregen. Maar ik wist toen wel hoe die bel klonk”, lacht de Sliedrechtse.
Van de Ven en Van Rees kijken terug op een geslaagde openingsmiddag. „Het was een gemoedelijk en geanimeerd samenzijn.” Bezoekers praten op de stoep nog wat na. „Ik heb vanmiddag m’n halve familie gezien.”
Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99 is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie is te zien tot half april.