Rutte en Hollande: Samen optrekken in EU
DEN HAAG (ANP). Nederland en Frankrijk willen in Europa nauwer samen gaan optrekken. Dat verklaarden premier Mark Rutte en de Franse president François Hollande maandag na werkoverleg in het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast willen beide landen de economische betrekkingen versterken.
De prioriteitstelling in Europa moet beter, aldus Rutte. Ook willen ze samen de nieuwe Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) „meer gefocust” laten functioneren. Ze moet slagvaardig kunnen optreden. Maar hij benadrukte dat de commissie „afzijdig moet blijven waar het kan”.
Hollande wil dat de Europese Commissie onder meer op het gebied van energie en de digitale sector meer doet. Ook op militair vlak kan beter worden samengewerkt in Europa, meent hij. Hij prees de Nederlandse inzet in Mali, waar 380 Nederlandse blauwhelmen aan de slag gaan voor de VN-missie.
De speciale VN-gezant in Mali, Bert Koenders, pleitte vorige week voor een snellere ontplooiing van de circa 12.000 blauwhelmen. Rutte liet weten dat het Nederlandse schema al ambitieus is en dat van een versnelde inzet geen sprake is. Volgens planning moeten alle Nederlandse militairen begin april operationeel zijn.
Rutte noemde Frankrijk een „strategische bondgenoot”. Hij wil „echt investeren” in de relatie. In Brussel trekt Nederland vooral met Duitsland op. Hollande brengt een eendaags bezoek aan ons land. Het was 14 jaar geleden dat een Frans staatshoofd Nederland aandeed. Eind maart is hij er weer, dan voor de nucleaire veiligheidstop.
Later maandagmiddag brengt Hollande een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), de instelling die de chemische wapens uit Syrië verwijdert. Hij herhaalde dat het mandaat van de Syrische president Bashar al-Assad niet verlengd mag worden. In Zwitserland spreken Assad en oppositie elkaar deze week tijdens een vredesconferentie.
Aan het eind van de middag staan de economische betrekkingen weer centraal. Daar praten Rutte en Hollande met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit beide landen. Ook wordt een aantal verklaringen getekend.