EU-parlement wil hogere straf voedselfraude
STRAATSBURG (ANP). Het Europees Parlement wil dat voedselfraude in de Europese Unie strenger wordt bestraft, of het nu gaat om paardenvlees verwerkt in duurder rundvlees, gesjoemel met eieren of vervuilde alcohol in dranken. De EU-lidstaten moeten bedriegers beboeten met minstens twee keer de winst die werd gemaakt. En als het bedrog gevaar opleverde voor de volksgezondheid, kan de straf nog zwaarder.
Een grote meerderheid in het Europees Parlement schaarde zich dinsdag achter een reeks aanbevelingen van CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Europa heeft nog niet eens een definitie van voedselfraude vastgelegd, benadrukt ze. En als voedselfraudeurs al worden gepakt, krijgen ze vaak lichte straffen. „Dat moeten we niet langer dulden!”, aldus De Lange in een verklaring.
„Geen gerotzooi met ons eten. Ons voedsel is veiliger dan ooit, maar we moeten waakzaam zijn”, stelt de CDA-politica. „De controles zijn nu veel te administratief, de inspecteurs kondigen meestal aan wanneer ze komen. Wij eisen een andere, minder voorspelbare aanpak. Controlediensten zoals de Nederlandse NVWA moeten beter over de grenzen samenwerken: voedselsjoemelaars stoppen niet bij de grens.”
Het parlement vindt verder dat de EU-landen klokkenluiders beter moeten beschermen, zodat zij veilig en anoniem misstanden kunnen melden. Het is gebleken dat zij een belangrijke rol spelen bij het onthullen van allerlei wantoestanden in de voedselsector, aldus De Lange.
Het meeste wordt gerommeld met olijfolie, vis en biologische producten. Er bestaan geen Europese statistieken over de fraude. Maar alleen al in Italië loopt de schade in de miljarden euro’s per jaar.
Volgens GroenLinks heeft het recente schandaal met paardenvlees Europa wakker geschud. Het vertrouwen in de voedselindustrie is ernstig geschaad. „Wij willen dat we weten wat we eten”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij pleit voor een kortere weg van boer naar bord.