Buitenland

Baarmoedertransplantaties voor Zweedse vrouwen

STOCKHOLM (AP). Zweedse chirurgen hebben de afgelopen maanden bij negen vrouwen een baarmoedertransplantatie uitgevoerd. Dat heeft het hoofd van het team, dokter Mäts Brannström, maandag onthuld. De artsen hopen dat de vrouwen met hun nieuwe baarmoeders, die werden gedoneerd door familieleden, binnenkort zwanger kunnen worden.

13 January 2014 21:13Gewijzigd op 15 November 2020 08:10
beeld ANP
beeld ANP

Bij enkele vrouwen is de eigen baarmoeder operatief verwijderd omdat ze baarmoederhalskanker hadden. De rest is zonder baarmoeder geboren. Het is niet de eerste keer dat er baarmoedertransplantaties zijn uitgevoerd - het gebeurde eerder al in Turkije en Saudi-Arabië - maar de vorige pogingen resulteerden niet in een zwangerschap. In onder meer Groot-Brittannië, Hongarije en de Verenigde Staten zijn er ook plannen voor dergelijke operaties, maar nergens zijn artsen al zo ver als in Zweden. „Het is een nieuw soort chirurgie”, zei Brannstrom. „We hebben geen leerboek dat we kunnen raadplegen.”

De negen vrouwen maken het naar omstandigheden goed. De meesten werden zes weken na de operatie ongesteld, een voorlopig teken dat de baarmoeders naar behoren functioneren. Een van de vrouwen kampte met een ontsteking en bij enkele anderen verzette het lichaam zich tegen het nieuwe orgaan. Niemand belandde echter op de intensive care en alle negen vrouwen konden enkele dagen na de operatie naar huis, aldus Brannström.

Bij de operaties zijn de baarmoeders niet verbonden met de eileiders van de vrouwen, wat betekent dat ze niet door geslachtsgemeenschap zwanger kunnen worden. De vrouwen hebben echter allemaal nog hun eigen eierstokken en voorafgaand aan de operatie zijn eitjes ingevroren. De eitjes kunnen met een ivf-behandeling worden bevrucht en vervolgens worden geïmplanteerd in de baarmoeders. Brannström hoopt hier binnen enkele maanden mee te beginnen.

Onomstreden zijn de Zweedse transplantaties niet, aangezien de baarmoeders afkomstig zijn van gezonde familieleden. De baarmoeders die eerder in Turkije werden getransplanteerd waren van mensen die dood waren of op sterven lagen. Hetzelfde geldt voor de geplande operaties in Groot-Brittannië. Volgens chirurg Richard Smith moet er voor een transplantatie bij de donor een groter deel van de bloedvaten worden verwijderd dan bij een hysterectomie, om voor goede doorbloeding te zorgen. De Britse autoriteiten vinden het onethisch om zo’n groot risico te nemen bij een donor die verder gezond is.

Het is niet de bedoeling dat de negen vrouwen de rest van hun leven met hun nieuwe baarmoeders rondlopen. De vrouwen moeten medicijnen slikken om te voorkomen dat hun immuunsysteem het nieuwe orgaan afwijst en deze medicijnen kunnen weer leiden tot hoge bloeddruk, zwelling en diabetes. Ook lopen de vrouwen een verhoogd risico op andere vormen van kanker. Na maximaal twee zwangerschappen wordt de baarmoeder weer verwijderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer