Binnenland

DigiD veel gebruikt door instanties en burger

DEN HAAG (ANP). Met DigiD, de digitale handtekening, kunnen mensen in Nederland zich legitimeren op het internet. Door in te loggen met DigiD, kunnen ze persoonlijke gegevens doorgeven of wijzigen bij overheden en een groot aantal organisaties.

8 January 2014 11:07Gewijzigd op 15 November 2020 08:04

In 2013 is DigiD ongever 100 miljoen keer gebruikt. In 2012 was dat nog 75 miljoen keer, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar. Bijna 11 miljoen burgers maken gebruik van hun DigiD om online zaken te regelen.

Zo’n 600 instanties werken ermee, waaronder gemeenten, provincies, de Belastingdienst, het CBR, het donorregister, DUO, het Openbaar Ministerie, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, pensioenfondsen, waterschappen, ziekenhuizen, apotheken, huisartsenpraktijken en zorgverzekeraars.

In mei stelde de Algemene Rekenkamer in een rapport dat niet alle instanties die DigiD gebruiken, zich aan de veiligheidseisen houden. Daardoor zouden er veiligheidrisico’s bestaan, onder meer bij gemeentes, de Belastingdienst en het UWV.

Vorig jaar is DigiD een aantal keer slachtoffer geweest van een DDoS-aanval.

In november werden in Groningen vijf mensen opgepakt wegens fraude met DigiD. De verdachten hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen lieten overmaken.

In 2015 moet er een nieuw online-identificatiesysteem komen, als opvolger van DigiD. Het nieuwe systeem (eID) moet helpen tegen cybercrime en identiteitsfraude, omdat beter kan worden vastgesteld of een persoon ook echt is wie hij zegt te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer