Binnenland

‘Voorportaal Auschwitz’ krijgt weer gezicht

WESTERBORK (ANP). Op enkele tientallen plekken waar in de Tweede Wereldoorlog in Nederland een Joods werkkamp was, komt een monument met informatie wat er op die plaats is gebeurd. Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil deze kampen zo aan de vergetelheid onttrekken, meldde directeur Dirk Mulder van het centrum maandag. „De werkkampen waren een allesbepalende, maar weinig bekende maatregel van de Duitse bezetter tegen de Joden.”

6 January 2014 17:52Gewijzigd op 15 November 2020 08:03

De werkkampen - er waren er ruim 40, verspreid over Gelderland, Overijssel, Friesland, Groningen en vooral Drenthe - werden in januari 1942 in gebruik genomen. Vele duizenden Joodse mannen werden gedwongen daar arbeid te verrichten. Ze werden pas weer herenigd met hun gezinnen toen die vanaf oktober ’42 naar Westerbork werden gedeporteerd. De kampen werden toen in één keer opgeheven.

„De kampen waren het voorportaal van Kamp Westerbork en Auschwitz, maar op een enkele uitzondering na is er niets meer wat er nog aan herinnert. Ze zijn van de aardbodem verdwenen”, zegt Mulder. „Ook omdat de omgeving volledig is veranderd. Tegenwoordig zijn het industrieterreinen, woonwijken of aangeplant bos.”

Het herinneringscentrum wil op alle plekken een monument plaatsen. Dat wordt een stalen plaat met daarin de silhouetten van twee werkende mannen. Een informatiebord zal verder tekst en uitleg geven. In Sellingerbeetse, in de Groningse gemeente Vlagtwedde, komt een klein museumpje dat aan de werkkampen herinnert. „Die plek is nog herkenbaar. Er is daar, als enige werkkamp, ook een oude barak bewaard gebleven”, aldus Mulder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer