Zalm dempt onrust over onderwijs
Door het accent te leggen op het bestrijden van achterstanden lijkt VVD-voorman Zalm de onrust in zijn partij over het islamitisch onderwijs bezworen te hebben. Het dissidente kamerlid Cornielje is „niet ontevreden” over Zalms benadering. Met de CDA-fractie bestaat echter nog steeds een conflict over de kwestie.
Dat bleek dinsdag in een kort debatje in de Tweede Kamer. Zalm stelde zaterdag tijdens een VVD-congres voor om geen nieuwe scholen toe te laten waarvan vaststaat dat het overgrote deel uit achterstandsleerlingen bestaat. Op dit moment is alleen het aantal leerlingen maatgevend voor de oprichting van een school. „Ik wil de zaak uit de loopgravenoorlog van artikel 23 halen. Het gaat mij niet om kleur, het gaat mij niet om religie, maar om het bestrijden van achterstanden”, zo zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer. Hij voegde eraan toe dat hij geen behoefte heeft om te morrelen aan artikel 23 over de vrijheid van onderwijs.
VVD-kamerlid Cornielje, die zich enkele weken geleden fel verzette tegen een motie van zijn partijgenoot Hirsi Ali om het stichten van islamitische scholen tegen te gaan, staat positief tegenover het voorstel van Zalm. „Ik ben niet ontevreden. Ik ben ook tegen scholen met veel achterstandsleerlingen. De motie van Hirsi Ali deed mijns inziens geen recht aan het principe dat iedereen mag kiezen voor de school die bij zijn eigen waarden en normen past. Het voorstel van Zalm richt zich louter op achterstanden. Dat is veel zuiverder”, zo zei Cornielje na afloop van het debat.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs (CDA) vindt de suggestie van Zalm interessant en gaat deze nader bestuderen. Dat zal gebeuren in het kader van een kabinetsreactie op een advies van de Onderwijsraad over artikel 23. Die reactie zal eind december of begin januari naar buiten komen.
De CDA-fractie in de Tweede Kamer voelt niets voor het plan van Zalm. Onderwijswoordvoerder De Vries zei dinsdag dat hij geen enkele behoefte heeft aan een nieuwe schoolstrijd. „Ook niet vanwege de islamitische scholen en ook niet via de omweg van achterstandsleerlingen”, aldus De Vries. Volgens hem is het de kennelijke bedoeling van Zalm om het stichten van islamitische scholen tegen te gaan. Daar wil het CDA niet aan meewerken.
Zalm herhaalde dinsdag zijn stelling dat islamitische scholen slecht zijn voor de integratie. Na het debat verklaarde minister Van der Hoeven dat ze het daar niet mee eens is. Ze wees op een rapport van de onderwijsinspectie. Daarin staat dat de islamitische scholen wel degelijk bijdragen aan de integratie.