Economie

Kritiek op marktwerking Nederlandse energiesector

Van marktwerking op de Nederlandse energiemarkt komt niets terecht. Dat vindt algemeen directeur H. Grünfeld van de belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers VEMW.

ANP
3 December 2003 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

„Een klein aantal spelers maakt de dienst uit. Alle nieuwkomers, zoals het Zweedse Vattenfall, trekken zich weer terug door de onacceptabele risico’s”, zei hij dinsdag.

Grünfeld windt zich op over uitspraken van minister Brinkhorst van Economische Zaken. Die meldde maandag de Tweede Kamer dat de recent gestegen stroomprijzen het gevolg zijn van de duurdere olie en de problemen in de zomer als gevolg van de hitte. Brinkhorst zag geen aanleiding voor het invoeren van een maximumprijs voor elektriciteit voor consumenten. De vrijemarktwerking doet immers haar werk.

Volgens VEMW gaat Brinkhorst voorbij aan klachten van „een breed front van energieverbruikers” over het slechte functioneren van de elektriciteitsmarkt. De belangenbehartiger maakt zich niet alleen sterk voor de energie-intensieve industrie, maar ook voor sectoren als de zorg en het midden- en kleinbedrijf.

Volgens VEMW is er geen sprake van marktdynamiek. „Het prijsverschil met het buitenland is onverminderd groot”, meent Grünfeld. Investeringen in nieuwe centrales blijven volgens hem uit. Nu het energiebedrijf Nuon de centrales van het Amerikaanse Reliant mag overnemen, neemt de „oligopolisering” van de markt alleen maar toe, vindt hij.

VEMW roept de minister op eens een grondige analyse van de energiemarkt te maken. Brinkhorst zou betere condities voor de energiemarkt moeten bieden. Zo moeten de gas- en elektriciteitsmarkten beter op elkaar aansluiten en moeten de drie tot vier elektriciteitsproducenten die Nederland kent hun informatie delen met leveranciers die zelf niet produceren. „Dan komen de afhakers weer terug”, voorspelde Grünfeld.

De Tweede Kamer debatteerde vandaag met Brinkhorst over de energiemarkt. In een brief aan de vaste kamercommissie van economische zaken schetst ook VNO-NCW dat de minister er met zijn uitspraken naast zit. Energie-intensieve bedrijven profiteren na vier jaar van liberalisering nog steeds niet van de interne energiemarkt in Europa, aldus de werkgeversvereniging.

Bij bedrijven die veel energie gebruiken, wordt een groot deel van de kostprijs door elektriciteit of gas bepaald. De huidige situatie, waarin de energieprijzen sterk zijn gestegen, is volgens VNO niet aanvaardbaar. „Voor enkele bedrijven is sprake van een concrete bedreiging voor hun voortbestaan in Nederland”, zegt VNO-NCW, zonder daarbij namen te noemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer