Kerken Duitsland willen menselijk asielbeleid in Europa
Aan het begin van het nieuwe jaar hebben leiders van de Duitse Evangelische Kirche (EKD) en de Rooms-Katholieke Kerk opgeroepen om te zien naar duizenden vluchtelingen wereldwijd die in nood verkeren.
Bisschoppen van de protestantse kerk in Duitsland stipten in hun nieuwjaarstoespraken de turbulente geschiedenis aan van twee wereldoorlogen. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Duitse kranten als het Hamburger Abendblatt en Die Tageszeitung berichten er donderdag over.
Volgens raadsvoorzitter Nikolaus Schneider van de EKD moeten mensen ervoor waken religie in te zetten voor politieke doeleinden. God is niet zomaar te gebruiken voor het eigenlijk gelijk, zei hij. „De nabijheid van God was en is nooit een eigenschap waar mensen, naties, religies of kerken zomaar over beschikken.”
Aartsbisschop Robert Zollitsch, voorzitter van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie, waarschuwde voor een terugval in Europa naar het nationalisme. Hij riep de duizenden oorlogsslachtoffers in Syrië, Soedan en het Midden-Oosten in herinnering en hamerde op het bouwen aan vrede, wederzijds begrip en naastenliefde. Volgens de Berlijnse kardinaal Rainer Maria Woelki gaat het Europese vluchtelingenprobleem heel het continent aan en niet alleen Italië en Griekenland, waar veel vluchtelingen Europa binnenkomen. De protestantse bisschop Ilse Junkermann vindt dat grensbewaking niet meer moet worden gestempeld door economische belangen maar door de mensenrechten.