Mbuma stopt met kleding voor Afrika
APELDOORN. De Mbuma Zending stopt met het inzamelen van gebruikte kleding voor Afrika.
De laatste jaren doen zich steeds meer problemen voor rond de distributie van de kleding in Zimbabwe, meldt het bestuur in het jongste nummer van het zendingsblad.
Het uitdelen van de gratis kleding heeft een negatief effect op de lokale economie, constateerden de Mbuma-medewerkers. „Als mensen van alles gratis krijgen, worden ze niet gestimuleerd om lokaal geld uit te geven. Lokale fabrikanten van kleding kunnen daardoor minder verkopen.” Daardoor zijn minder werknemers nodig, wat extra werkloosheid veroorzaakt. „Door het gratis verstrekken van producten (…) lossen we de armoede dus niet op, integendeel!”
De Zimbabwaanse overheid ziet dat ook, schrijft het Mbumabestuur. De douane is de laatste tijd streng. „Daardoor wordt het steeds moeilijker zendingen met gratis kleding het land in te krijgen. (…) We verwachten dat het alleen nog maar lastiger wordt.”
De Zimbabwanen zijn meer geholpen met onderwijs en werk, schrijft het bestuur. „Paulus leerde in de gemeente ook altijd dat men in het eigen onderhoud moest voorzien. De gevolgen van gratis hulp die wij merken zijn over het algemeen –goede uitzonderingen zijn er ook– dat het mensen niet stimuleert om zelf te werken voor inkomen, omdat men het toch voor niets ontvangt.”
De Mbuma-stichting zamelde jaren kleding in, die vooral naar bezoekers van het Thembisoweeshuis, de John Tallachschool en het Mbuma Mission Hospital ging.
In januari is het vijftig jaar geleden dat het Mbuma-ziekenhuis werd opgericht door de Free Presbyterian Church (FPC) in Schotland. Schotse en Nederlandse verpleegkundigen hebben sindsdien het ziekenhuis in Zimbabwe –vijftig jaar geleden nog Rhodesië– bemand. De Mbuma Zending ondersteunt het „geestelijke en medische zendingswerk” van de FPC. De bestuursleden zijn vooral afkomstig uit de Hersteld Hervormde Kerk en de (Oud) Gereformeerde Gemeenten in Nederland.