Israël slaat terug na raketten uit Libanon, geweld dreigt op te laaien
JERUZALEM. De afgelopen dagen zijn er over en weer schermutselingen geweest rond de grens tussen Israël en Libanon. Raketten vanuit Libanon kwamen neer in Israël. Er vielen geen gewonden, maar het Israëlische leger voerde wel een vergeldingsaanval uit. Het geweld tussen de twee landen is de afgelopen tijd weer opgelaaid.
Inwoners van de noordelijke Israëlische stad Kiryat Shmona schrokken zondag wakker van de inslag van de raketten. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zijn er geen gewonden gevallen en is er geen schade aangericht.
Israël sloeg kort na de aanval terug en voerde met artilleriestukken beschietingen uit. Volgens het Libanese staatspersbureau NNA kwamen er ongeveer twintig granaten neer in het bergachtige gebied rondom Rachaya.
De Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon, zei dat Israël raketaanvallen uit Libanon „nooit zal tolereren” en hij houdt de Libanese regering en het leger verantwoordelijk voor de aanval. „We staan niet toe dat incidenten zoals die van deze ochtend stilletjes voorbijgaan”, aldus Yaalon. „Ik kan het niemand aanraden om ons geduld en onze vastberadenheid om de veiligheid van het volk van Israël te beschermen op de proef te stellen.”
De Israëlische premier Netanyahu complimenteerde het leger met het „snelle en krachtige optreden.” Hij beschuldigde de Libanese regering ervan „geen vinger uit te steken” om een einde te maken aan de „oorlogsmisdaden” van Hezbollahstrijders.
Het grensgebied tussen Israël en Libanon was sinds de zomer van 2006, toen de twee landen een maand oorlog voerden, betrekkelijk rustig. Af en toe gaat het toch mis. Zo werd eerder deze maand een Israëlische militair doodgeschoten door een Libanese scherpschutter. Zelden echter hebben er raketbeschietingen plaats.
De verantwoordelijkheid voor de raketaanval is nog niet opgeëist. Aviv Oreg, een voormalig inlichtingenofficier van het Israëlische leger, denkt dat het geweld beperkt zal blijven. „Op dit moment heeft noch Israël noch Hezbollah belang bij een gewelddadige confrontatie. Hezbollah is nauw betrokken bij de burgeroorlog in Syrië en richt zich niet op dit front.” Het grensgebied van Libanon en Israël was over het algemeen kalm in de afgelopen zeven jaar.
Zondag werd in Libanon de politicus Mohammed Chatah begraven. Hij kwam vrijdag om het leven bij een aanslag met een autobom. De begrafenis werd bijgewoond door woedende rouwenden. Zij schreeuwden leuzen gericht tegen Hezbollah.