Astrid en Luuk Krol genieten van samenzijn met daklozen
Rotterdam werd Hummelo; van twee aparte banen bij verschillende werkgevers kregen Luuk en Astrid Krol een gezamenlijke taak als beheerdersechtpaar van de time-outvoorziening voor dak- en thuislozen Het Passion. „De liefde van God voor alle mensen is onze gezamenlijke drijfveer.”
Bijzonder. Dat woord valt keer op keer in een gesprek met Luuk en Astrid Krol over hun verhuizing, eind mei, van Rotterdam naar Hummelo in de Achterhoek.
Samen met hun drie jonge kinderen verlieten ze Rotterdam om het nieuwe beheerdersechtpaar te worden van time-outvoorziening Het Passion. Daarmee namen ze het stokje over van Piet en Heleen van Pelt; het echtpaar dat in 2006 de time-outvoorziening opende, samen met stichting Ontmoeting. De formule bleef ongewijzigd: Ontmoeting is verantwoordelijk voor de zorg en begeleiding van de gasten. Het Passion faciliteert hun verblijf door te zorgen voor eten en drinken, vakantievrijwilligers en de vaste vrijwilligers.
Luuk, die voorheen vanuit de GGD de uitvoering van de zorg aan dak- en thuislozen in Rotterdam coördineerde, is de nieuwe directeur van Het Passion. „Ik ben gaan genieten van de vaste ochtendrituelen. ’s Ochtends in het gastenverblijf de spoelmachine aanzetten, zien hoe de boel weer langzaam gaat draaien; bijzonder is dat.” Astrid, voormalig ambulant gezinsbegeleider bij zorginstelling ASVZ voor mensen met een beperking, gaat over de facilitaire zaken en het aansturen van de vrijwilligers. „Hun aanwezigheid zorgt op deze locatie voor een bijzondere sfeer.”
Van een bestaan met ieder een eigen baan naar een gezamenlijke taak als beheerdersechtpaar: is dat een grote overgang? Astrid: „Het is totaal anders, toch pakken we de dingen op zoals we dat ook in Rotterdam deden. Ik weet dat Luuk als het even kan niet ad hoc bezig is. Alles moet passen in het totaalplaatje. Nu, bij Het Passion is dat niet anders. Als de gasten vragen of ze de personenbus mogen wassen op het erf checkt Luuk in z’n hoofd even hoe dat met de milieuwet zit.” Luuk: „Ik heb altijd al geweten dat Astrid in haar werk niet zichzelf zoekt, maar de ander. Hier zie ik dat van dichtbij. Ik ben trots op haar.”
Astrid en Luuk raakten in hun Rotterdamse jaren verknocht aan de havenstad, maar in de nieuwsbrief van Het Passion schrijven ze inmiddels lyrisch over de appels en peren die ze samen met de gasten van Het Passion hebben geoogst. „Hoe goed heeft onze God dit bedacht en geschapen. Wij zijn ervan onder de indruk. Het is heerlijk om deze verwondering met de vrijwilligers te delen en hun hulp te ontvangen in het oogsten en verwerken. Samen met de gasten plukken, schoffelen, rooien is geweldig. We ontdekken talenten en genieten van elkaars aanwezigheid.”
Astrid: „Een openhuisachtige setting wilden we graag en hadden we al in Rotterdam. Het leven delen met andere vrienden en samen eten, ligt ons wel.”
Ook met de reformatorische collega’s van Ontmoeting ervaart het echtpaar, dat zijn wortels heeft „in de vrijgemaakte traditie”, inmiddels een goede band. Luuk: „Ontmoeting strijdt voor het Koninkrijk, in de frontlinie. Dat maakt dat de instelling verschillen in tradities niet uitvergroot, maar nuanceert. De liefde van God voor alle mensen is de gezamenlijke drijfveer van alle medewerkers, reformatorisch en niet-reformatorisch. Het is onze gezamenlijke gedrevenheid en betrokkenheid op de naaste die voor herkenning zorgt.”
In de nieuwsbrief van september riep het echtpaar donateurs op te bidden om rust en nabijheid voor de gasten. Astrid: „Met cliënten in gesprek gaan over levensvragen en daar de Bijbel bij betrekken, kon ik in mijn vorige baan alleen als de cliënt daar zelf over begon. In deze setting gaat dat makkelijker. De mensen komen vaak zelf met vragen of opmerkingen. Ze weten wie we zijn. Spreken over een liefhebbend God kan best lastig zijn voor mensen die de rauwheid van het leven kennen. Toch mogen we af en toe zien wat dat met mensen doet.”
serie De wending
Dit is het vierde deel in een serie over mensen die in het achterliggende jaar een grote verandering meemaakten.