Controle op alcoholleeftijd zo lek als mandje
ENSCHEDE (ANP). De 16- en 17-jarigen die wel eens een wijntje of biertje drinken, zitten in een vreemde situatie. Vandaag mogen ze nog zonder problemen alcohol kopen en drinken, vanaf 1 januari is dat verboden.
De leeftijdsgrens om alcohol te kopen is vanaf 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar. „Hele goede zaak, als je alleen al naar het gezondheidsaspect kijkt”,zegt universitair docent Joris van Hoof van de Universiteit Twente, met specialisatie jongeren en alcoholgebruik. „Maar het hele systeem is zo lek als een mandje. Het is nog steeds kinderlijk eenvoudig om als jongere alcohol te kopen.”
Van Hoof heeft signalen gekregen dat jongeren nu nog - vlak voor het nieuwe jaar - en masse alcohol inslaan. „Maar ach, dat hoort er even bij. Dat zie je bij iedere cultuurverandering.” Waar hij zich meer zorgen over maakt is de naleving van het verbod. „Dat moet echt veel beter. Voor supermarkten en slijterijen zijn er nagenoeg geen sancties als ze toch drank aan jongeren verkopen. Ook is er bijna geen handhaving.”
De universitair docent doet veel onderzoek naar de naleving van de alcoholgrens. „Het probleem zit veelal bij de verkopers. Een caissière bij de supermarkt moet al veel handelingen verrichten: bonuskaart, bonnetje, wisselgeld. Vragen naar iemand zijn leeftijd wordt dan vergeten. Of verkopers denken dat het ene biertje niet zoveel uitmaakt.”
Een sluitend systeem ontwerpen is lastig, zegt Van Hoof. „Je zou kunnen denken aan leeftijdsscanners op afstand, of een speciale kassa voor alcohol. Maar ook hier zitten haken en ogen aan.”
Ieder jaar belandden zo’n 700 jongeren onder de 18 jaar in het ziekenhuis met een acute alcoholvergiftiging. Dat zijn de zogenaamde comazuipers, deze jongeren hebben zich letterlijk van de wereld gezopen. „Een op de drie heeft zelf de alcohol gekocht, in de supermarkt of in een café. Daar is dus nog veel winst te halen”, aldus Van Hoof. „Jongeren kunnen blijvende hersenschade oplopen als ze op jonge leeftijd al alcohol drinken, dat is al meerdere keren aangetoond.”
De universitair docent is daarom een groot voorstander van het ophogen van de leeftijdsgrens. „16 jaar was echt veel te jong. Eigenlijk is 18 jaar ook nog aan de jonge kant, het zou me niks verbazen als we over een paar jaar de discussie voeren om het verder te verhogen naar 21 jaar.”