Weer kritiek op VVD inzake moslimscholen
De islamitische scholen leiden opnieuw tot een splijtzwam binnen de VVD. Zeven partijprominenten nemen in een brief afstand van de manier waarop de partijtop door extra eisen het stichten van moslimscholen wil bemoeilijken.
De belangrijkste ondertekenaar is mevrouw Ginjaar-Maas. Zij was voor de VVD in de kabinetten Lubbers I en II staatssecretaris van Onderwijs. Ook emeritus hoogleraar onderwijskunde Sanne Dijkstra en Simon Steen van de Verenigde Bijzondere Scholen hebben de brief ondertekend.
De schrijvers stoten zich vooral aan „de hetze” die VVD-kamerlid Hirsi Ali in de afgelopen weken voerde tegen de islamitische scholen. Dat leidde in de fractie ook al tot problemen. VVD-kamerlid Cornielje nam in deze krant rigoureus afstand van de opvattingen van zijn partijgenoot. Hij stemde ook tegen een motie van zijn partijgenoot om het islamitisch onderwijs aan te pakken. Naar verluidt zouden ook zes andere VVD-kamerleden dat hebben overwogen, maar om niet te veel onrust naar buiten toe uit te stralen, hebben ze dat niet gedaan.
Nu laait de discussie binnen de VVD echter weer op door de brief van de zeven. De stelling die VVD-fractievoorzitter Van Aartsen en vice-premier Zalm, ook een VVD’er, steeds betrekken, namelijk dat moslimscholen niet bijdragen aan de integratie, wijzen de briefschrijvers af. Ze vinden dat een ongefundeerde veronderstelling, die bovendien in flagrante strijd is met de vrijheid van onderwijs.
„Als een groep zijn eigen onderwijs ter hand wil nemen, dient een partij voor vrijheid en democratie dat initiatief te ondersteunen. Het geeft geen pas om van tevoren kwade trouw te veronderstellen, de groep verdacht te maken, te schofferen en het gebruik van grondrechten te verbieden, dan wel te beperken. Dat brengt een groep in een benarde positie, hetgeen tot maatschappelijk isolement en onlusten kan leiden”, zo staat in de brief te lezen.
De schrijvers vinden de VVD-lijn niet consistent: „De laatste tijd lijkt de kamerfractie geen argument te dol om de vrijheid van onderwijs, een van de pijlers van de burgerlijke vrijheden in de Nederlandse samenleving, te ondermijnen. Hoe kunnen politici nog geloofwaardig een appèl doen op jonge mensen om de basiswaarden van de Nederlandse samenleving te respecteren als men zelf uit partijpolitiek opportunisme de vrijheid van onderwijs onderuithaalt?” zo vragen de briefschrijvers.
De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag tijdens het vragenuur vrijwel zeker gedebatteerd over de uitspraken die minister Zalm zaterdag tijdens het partijcongres van de VVD deed.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs en premier Balkenende hadden maandag, tijdens een CDA-partijbijeenkomst in Nijmegen, geen behoefte om op Zalm te reageren.