Toezichthouder: De Hoop in de fout bij zorg in Jezus Centrum
DORDRECHT – Het evangelische verslavingscentrum De Hoop ggz heeft in 2009 en 2011 onverantwoorde zorg verleend aan cliënten die verbleven in het omstreden Jezus Centrum in Nijkerk. De zorg is bovendien niet volgens de regels gedeclareerd.
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die moet nagaan of zorginstellingen rechtmatige zorg verlenen en declareren, gaat het om (preventieve) deeltijdbehandelingen van drie maanden rond alcoholmisbruik aan in totaal 17 cliënten. Nadat het Jezus Centrum medio 2012 in opspraak raakte, bracht de NZa alle behandelingen die aan de bewoners van het centrum waren verleend in kaart.
Om de werkwijze van De Hoop in het Jezus Centrum te beoordelen, heeft de NZa vier van de 17 patiëntdossiers uitvoerig onderzocht. Volgens de NZa blijkt daaruit dat onvoldoende kan worden nagegaan of de zorg die De Hoop in rekening heeft gebracht ook daadwerkelijk is gegeven. Een onvolledige registratie speelt daarbij een rol.
Zo ontbreken onder meer de verslaglegging over de behandeling en de behaalde resultaten. De Hoop declareerde voor de patiënten bovendien een aantal „verblijfsdagen zonder overnachting.” Dat had niet gemogen, omdat de patiënten in het Jezus Centrum verbleven en niet bij De Hoop.
Alles bij elkaar bracht De Hoop aldus de NZa 27.000 euro ten onrechte in rekening, op een jaaromzet van in totaal 30 miljoen euro. Bij de in 2009 behandelde patiënten was de hoofdbehandelaar bovendien geen ggz-psycholoog, zoals de regels voorschrijven, maar een psycholoog zonder specialisatie. In 2011 werd wel voldaan aan deze eis.
De NZa gaat er gezien de bevindingen in de vier dossiers vanuit „dat voor de 13 declaraties die buiten de streekproef bleven dezelfde overtredingen te constateren zijn.” De toezichthouder vindt verder dat De Hoop op de hoogte had moeten zijn van de misstanden bij het Jezus Centrum. Als een grote ggz-instelling binnen andere organisaties zorg verleend aan patiënten moet ze ook de voortgang en de kwaliteit daarvan bewaken, aldus de NZa.
Bestuurder De Gruijter van De Hoop zegt in een reactie de terechtwijzing, die de NZa aanstaande maandag via haar eigen website openbaar zal maken, serieus te nemen. „Wij zijn ook verantwoordelijk voor deze patiënten. Verder moet elke zorgorganisatie verantwoorde zorg leveren en rechtmatig declareren. Dat mag zeker ook van ons als identiteitsgebonden organisatie worden verwacht.”
De Hoop heeft al in gang gezette verbetertrajecten versneld „om herhaling in de toekomst te voorkomen”, aldus De Gruijter. Het bedrag van 27.000 euro, waarvan de NZa heeft vastgesteld dat het ten onrechte is uitgekeerd, heeft De Hoop inmiddels terugbetaald aan de betreffende zorgverzekeraars.
De Gruijter: „Dat was weliswaar geen eis van de NZa maar wij vinden het zelf wel nodig. We moeten achteraf constateren dat we fouten hebben gemaakt, weliswaar zonder opzet, maar toch.”
De Gruijter zegt verder open te staan voor een gesprek met de 17 cliënten die indertijd de deeltijdbehandeling kregen. „We willen verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties en vooral zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.”
Lees meer in Digibron
-Schimmig spel rond Jezus Centrum Nijkerk, RD 17 oktober 2012
-Voorganger Jezus Centrum Nijkerk heeft twee gezichten, RD 19 oktober 2012
Leider Jezus Centrum Nijkerk langer vast, RD 20 oktober 2012
OM: Nijkerker ook verdacht van mensenhandel, RD, 13 november 2012
-Nijmeegse voorganger Johan K. opnieuw vast RD, 12 december 2012