Goudprijs naar laagste niveau sinds 2010
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG). De prijs van goud is donderdag gedaald tot het laagste niveau sinds augustus 2010. De daling volgt op het besluit van de Federal Reserve (Fed) om al volgende maand een voorzichtig begin te maken met de afbouw van zijn ruime stimuleringsbeleid.
De prijs van goud daalde op de Amerikaanse termijnmarkt met ruim 3 procent tot 1193,60 dollar per troy ounce (31,1 gram). In september 2011 bereikte de goudprijs nog een recordniveau van 1923 dollar. De waarde van goud neemt sinds april al gestaag af en lijkt het jaar voor het eerst sinds de eeuwwisseling op een lager niveau af te sluiten dan het voorgaande jaar.
Volgens de Fed is het herstel van de Amerikaanse economie krachtig genoeg voor een inperking van het steunbeleid. Dat economische herstel zorgt samen met stijgende aandelenkoersen en een lage inflatie voor een afname van de vraag naar goud. Het edelmetaal geldt onder veel beleggers vooral als een veilige haven in slechte economische tijden.
De aankondigingen van de Fed stuwden donderdag ook de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Het rendement op 10-jarige staatsleningen klom tot 2,9 procent, tegen 2,8 procent op woensdag. De rente staat daarmee op het hoogste punt sinds begin september, toen er alom op werd gerekend dat de Fed op dat moment al zou besluiten het steunbeleid te beperken.
De aanstaande ‘tapering’ liet zich ook voelen in opkomende landen die erg afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal. De afgelopen jaren profiteerden opkomende landen van de lage rendementen die financiële markten in de VS en Europa boden. Door het herstel in vooral de VS stroomt een deel van het kapitaal nu de andere kant op.
Door hun tekorten en tegenvallende economische groei worden India, Indonesië, Turkije, Zuid-Afrika en Brazilië daarbij als het meest kwetsbaar beschouwd. Samen worden deze landen ook wel aangeduid als de ‘fragile five’.