Vlaming Dirk Bosmans wint dictee met 13 fout
DEN HAAG (ANP). Met slechts 13 fouten heeft Vlaming Dirk Bosmans (36) uit Brussel dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Hij maakte zeven spelfouten in de tekst Een przewalskipaardenmiddel van Kees van Kooten en zag daarnaast zes taalfouten over het hoofd.
De Nederlandse grafisch ontwerper Joke Beltman (49) uit Arnhem eindigde als tweede. Ook zij maakte 13 fouten, waaronder 8 spelfouten. Op de derde plaats met 15 fouten eindigde de 21-jarige Emilie Cardon uit Lokeren, deze Vlaamse is studente Biochemische Wetenschappen.
Bij de prominenten werd de top 3 gevormd door poëzieperformer Maud Vanhauwaert (21 fouten, waarvan 14 spelfouten), hoogleraar Paul Schnabel (21 fouten, waarvan 16 spelfouten) en VRT-journaliste Ann de Bie (22 fouten, waarvan 13 spelfouten).
De 19 Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 40 fouten in de dicteetekst. De tien bekende Vlamingen maakten gemidddeld 31 fouten. Ook bij de gewone deelnemers scoorden de Vlamingen beter. De 20 lezers van de Volkskrant maakten gemiddeld 27 fouten, de tien lezers van de Vlaamse krant De Morgen gemiddeld 26,5.
Dicteewinnaar Bosmans struikelde naar eigen zeggen over de woorden macedoine („dus zonder cedille), criticaster (,had ik met een k gespeld”), lammenadige, wiewauwde, gardekorps („allemaal woorden die ik niet ken”) en vurrukkulluk („hee, dat is met een dubbele l, ja inderdaad”) en Babels („dat had ik bewust niet met een hoofdletter”). Bosmans vertelde dat hij op dezelfde lagere school heeft gezeten als de winnaar van vorig jaar, Edward Vanhove. „Meester Mathy en juffrouw Stella hebben mij leren lezen en schrijven”, zei Bosmans achteraf.
Voor het eerst in de geschiedenis van het dictee moesten de deelnemers niet alleen goed spellen, maar ook het verkeerd gebruik van woorden en foute zinsconstructies herkennen en onderstrepen. De dicteewinnaar is groot voorstander van de andere aanpak van Van Kooten. Bosmans: „Ik vind het wel heel fijn dat Kees van Kooten op deze manier de aandacht op taalvervuiling heeft gevestigd. Misschien dat mensen het rot vinden, maar het is een onderdeel dat aandacht verdient. Spelfouten hoor je niet, stijlfouten lees je en die hoor je.”
Scheidend juryvoorzitter Inez Weski was blij met de nieuwe opzet. „Taal is meer dan spellen natuurlijk, het is ook de context. Deze aanpak verdient volgend jaar bij de 25e editie zeker navolging.”