TUK wil interculturele gereformeerde theologieopleiding
KAMPEN. De Theologische Universiteit in Kampen (TUK) ontvangt deze dagen diverse delegaties van theologische instellingen uit het buitenland, om te spreken over een interculturele opleiding voor gereformeerde theologie.
Het gaat om vertegenwoordigers van instellingen uit Kenia, Indonesië, Frankrijk, Canada, India, Korea, België en Hongarije. Ook de Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA) en de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) te Leuven zijn betrokken, terwijl instellingen uit de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika het initiatief met „grote positieve belangstelling” volgen, aldus Jos Colijn, die het project coördineert.
Uit inventarisatie bleek dat er behoefte is aan een dergelijke opleiding, zegt Colijn. „We hoorden terug dat onze buitenlandse studenten als ze teruggingen naar hun land van herkomst, soms niet veel konden met wat ze geleerd hadden. Als ze hetzelfde traject volgen als Nederlandse studenten, zonder veel oog voor hun eigen context, levert dat te weinig op.”
De tijd waarin gereformeerde theologie „gewoon geëxporteerd” kon worden is volgens de coördinator bovendien voorbij. „Wij kunnen niet vanuit Nederland vertellen hoe die precies vruchtbaar moet worden gemaakt in een andere context.” De bedoeling is daarom ook de nodige buitenlandse docenten in te zetten. Studenten moeten verder worden getraind in het onderscheiden van „kern” en „schil.” „We gebruiken deze dagen om hier nader over te brainstormen.”
De opleiding moet in september 2015 van start gaan.