Politiek

Hennis: geen transporthelikopters naar Mali

DEN HAAG (ANP). Er gaan geen transporthelikopters mee met de missie naar Mali ondanks aandringen van de Tweede Kamer. „Als het noodzakelijk was geweest, hadden we ze meegestuurd”, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag in een debat over de bijdrage aan de VN-missie (Minusma) in het Afrikaanse land.

12 December 2013 07:09Gewijzigd op 15 November 2020 07:37

De bewindsvrouw wil eerst kijken waar andere landen nog mee komen. Ze zei „indicaties” te hebben dat landen nog transporthelikopters gaan aanbieden „waarmee Nederland prima kan werken”. Ze riep de partijen op even geduld te hebben om dit proces af te wachten.

Mocht tijdens de missie blijken dat er toch behoefte is aan eigen transporthelikopters, dan komt Hennis hierop terug. „We gaan eerst kijken wat de ervaringen ter plekke zijn.” Ze hoopt dat voor april volgend jaar alle 370 militairen en vier Apache-gevechtshelikopters in Mali aan de slag zijn.

De Kamer toonde zich niet volledig overtuigd. Vooral bij het CDA blijven twijfels en D66 kreeg het gevoel dat het besluit vooral „financieel gedreven” is. Als het zonder helikopters maar geen „veredeld buurtonderzoek” wordt, zei VVD’er Han ten Broeke. De ChristenUnie wil een harde toezegging dat Hennis haar besluit alsnog gaat heroverwegen als andere landen geen transporthelikopters gaan leveren.

Nederlandse commando’s en inlichtingenofficieren moeten vooral informatie gaan verzamelen en analyseren. De meesten gaan opereren vanuit de noordelijke stad Gao. Hun werk daar kunnen ze met hun voertuigen doen, heeft de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, al eerder gezegd.

Verder wees ze erop dat er hoge kosten verbonden zijn aan het meesturen van drie Chinooks. Dat zou voor 2 jaar 50 miljoen euro kosten. Hennis zegt een „realistische kijk” op de zaken te hebben. „We zitten in een tijd van need to have, niet van nice to have”. Het sturen van Chinooks zou daarnaast ook gevolgen hebben voor trainingen en internationale verplichtingen, zei ze.

Een meerderheid in de Kamer lijkt de missie te steunen. De SP toonde zich zeer kritisch over de missie, terwijl Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei „weinig voor de missie te voelen”. De PVV is tegen de missie. Die partij vindt dat de landen in de regio zoals Algerije en Marokko de jihadisten in Mali moeten aanpakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer