„Bezie relatie godsdienstvrijheid en vaccinatie”
DEN HAAG. Het kabinet doet er goed aan om de relatie tussen godsdienstvrijheid en vaccinatie te betrekken bij het mensenrechtenbeleid.
Dat advies gaf hoogleraar mensenrechtenbeleid en oud-minister Hirsch Ballin dinsdag aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens presenteerde Plasterk gisteren het eerste Nederlandse Actieplan Mensenrechten.
Hirsch Ballin deed geen inhoudelijke uitspraak over de noodzaak van het al dan niet onder dwang vaccineren van kinderen, maar hij miste in het actieplan onder meer dit punt. In een volgend plan zou dat meegenomen kunnen worden. Deze zomer laaide de discussie over vaccinatie op naar aanleiding van de mazelenuitbraak.
Verder is Hirsch Ballin (CDA) voorstander van mensenrechteneducatie in het onderwijs. In Amerika is dat al verplicht en de hoogleraar vroeg zich af waarom in Nederland dat niet het geval is.
Ook de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (de vroegere Commissie Gelijke Behandeling), Koster, zou graag zien dat de regering onderwijs in mensenrechten opneemt in de verplichte leerstof voor scholen. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs (VVD) voelt daar vooralsnog niets voor.
Volgens Koster schort het in ons land nog op verschillende punten aan de naleving van met name de sociale grondrechten. Volgens haar is er op verschillende terreinen sprake van segregatie in ons land. Zo is Koster bezorgd over de kabinetsplannen om gemeenten meer verantwoordelijkheid te geven in de gezondheidszorg. Als gemeenten zelf beleid gaan maken, ontstaan er verschillen in behandeling en dat is volgens haar niet wenselijk.
Verder is er volgens Koster meer aandacht nodig voor het meest onbekende mensenrecht, namelijk het recht op een gezinsleven. Het College van de Rechten voor de Mens wees minister Kamp recent op het belang daarvan in verband met schade aan woningen door gaswinning in Groningen.