Ingenieursbureau DHV meldt winstval
Het ingenieurs- en adviesbureau DHV in Amersfoort heeft het afgelopen jaar te maken gekregen met tegenvallers bij enkele bedrijfsonderdelen. Die hebben de nettowinst van het bedrijf met ruim 28 procent doen dalen tot 6,4 miljoen euro.
De omzet groeide met 15,5 procent tot 305 miljoen euro, zo heeft DHV vrijdag bekendgemaakt. Begin vorig jaar voorspelde de niet-beursgenoteerde onderneming nog een winststijging van 8 à 12 procent. Vooral in Portugal ging de markt aanvankelijk echter achteruit, doordat veel opdrachten van de Europese Unie op zich lieten wachten. De ingenieurs hadden ook met andere problemen te maken. Zo stegen de kosten van automatisering door de invoering van het systeem Windows 2000. Verder drukte de tegenvallende telecom- en elektronicamarkt het resultaat.
Begin vorig jaar gaf bestuursvoorzitter J. Huis in ’t Veld nog hoog op van de telecommarkt. „Wij hadden 150 man op de telecom gezet. Inmiddels hebben we dat teruggebracht tot ongeveer dertig”, zo illustreerde hij vrijdag de veranderde omstandigheden. DHV trekt zich niet helemaal terug uit deze markt, maar wacht volgens eigen zeggen tot die weer aantrekt.
Bij DHV werken 3800 mensen. Het bedrijf haalt de helft van de opdrachten bij de (semi-)overheid binnen. Nederland is goed voor 60 procent van de omzet.
In Zuid-Afrika en Azië boerde DHV goed. De beste resultaten werden behaald in China. DHV is vooral actief in transport, infrastructuur, bouw, industrie, water, telecom, ruimtelijke ordening en milieu. Voor de komende jaren streeft het bedrijf naar margeverbetering en versterking van de positie. Concrete voorspellingen heeft DHV niet gedaan.
Wel maakte het bekend nieuwe partners aan zich te hebben gebonden. Het bedrijf gaat met de Amerikaanse collega CH2M Hill uit Denver samenwerken in Oost-Europa. Als de gezamenlijke onderneming een succes blijkt, willen de twee ook samenwerken in China.
Het Amersfoortse bedrijf neemt voorts op korte termijn een belang van 40 procent in het Canadese ingenieursbedrijf Delcan. DHV wilde niet zeggen hoeveel het hiervoor op tafel legt. Delcan is groot in verkeerssystemen. Samen willen zij in deze nichemarkt wereldwijd tot de topvijf gaan behoren.