Koninklijk Huis

Het gaat beter met Japanse prinses Masako

De Japanse prinses Masako viert vandaag haar 50e verjaardag. Na moeilijke jaren gaat het laatste tijd opmerkelijk goed met haar. Mede met dank aan koningin Máxima, zeggen hovelingen.

Wim Hulsman

10 December 2013 10:14Gewijzigd op 15 November 2020 07:35
In 2006 was het Japanse kroonprinselijk gezin op uitnodiging van koningin Beatrix in Nederland. beeld RD, Henk Visscher
In 2006 was het Japanse kroonprinselijk gezin op uitnodiging van koningin Beatrix in Nederland. beeld RD, Henk Visscher

Gezondheid prinses Masako verbeterd, kopte de Japanse krant The Asahi Shimbun vorige week in de aanloop naar de verjaardag van de prinses. De prinses lijdt sinds 2002 aan zware depressies. De krant noemde drie oorzaken voor de verbeterde toestand van de prinses: het gaat goed met dochter Aiko, de steun van Masako’s man Naruhito betekent veel voor haar en als derde een telefoontje van –toen nog prinses– Máxima eerder dit jaar.

Het doet Masako goed dat haar dochter Aiko geniet op school. In 2010 bleek dat de kleine prinses niet goed aardde op de Gakushuin-basisschool. Dat greep prinses Masako aan. Er zou sprake zijn van pesterijen. In welk moederhart zou dat geen pijn doen?

De laatste jaren gaat het –tot geruststelling van haar moeder– beter op school. Een bewijs daarvan kwam in oktober toen media kort opnamen mochten maken van een gymnastiekles van Aiko op school. Haar –trotse– ouders waren daar ook bij aanwezig. De jonge prinses –ze werd op 1 december 12 jaar– maakte een ontspannen indruk, aldus Japanse media.

Steun

De gezondheid van Masako is ook verbeterd door de aanhoudende positieve steun van haar man, kroonprins Naruhito, zeggen Japanse media. De intelligente Masako zag een huwelijk met hem aanvankelijk helemaal niet zitten. Ze vreesde ‘opgesloten’ te worden in het paleis.

Maar Naruhito hield vol. Hij wist haar naar verluidt te overtuigen door te zeggen dat een huwelijk met hem betekende dat zij haar diplomatieke werk min of meer kon voortzetten, alleen op een andere manier: naast hem.

Sinds haar jawoord heeft Naruhito haar onvoorwaardelijk gesteund. Tegen de druk van buiten kon hij echter maar beperkt bescherming bieden. Het strakke protocol aan het Japanse hof en de druk vanuit de Japanse samenleving op het stel om een mannelijke nazaat voort te brengen, hebben Masako psychisch gebroken. Het leidde tot diepe depressies.

De zorgen hebben het huwelijk van de kroonprins en kroonprinses echter niet merkbaar negatief beïnvloed. Integendeel, Naruhito oogt altijd zorgzaam voor zijn vrouw. Tijdens de inhuldigingsplechtigheid van koning Willem-Alexander in Amsterdam waren de twee opmerkelijk ontspannen en vrolijk.

Amsterdam

Het bezoek aan Amsterdam is volgens mensen rond de prinses een belangrijk keerpunt geweest voor Masako, schreef The Asahi Shimbun vorige week op grond van contacten met hovelingen. „Masako was bezorgd over het bijwonen van de ceremonie in haar omstandigheden.”

Prinses Máxima trok haar echter over de streep, aldus de krant. „Zij belde rechtstreeks met Masako om haar uit te nodigen voor de inhuldigingsceremonie en de troonsbestijging mee te vieren.” Na overleg met de hofarts besloot Masako mee te gaan naar Nederland. De reis naar Nederland was de eerste officiële buitenlandse reis voor de twee samen sinds hun bezoek aan Nieuw-Zeeland in 2002.

De warme ontvangst in Nederland deed Masako goed, aldus waarnemers. De reis heeft haar vertrouwen gegeven, zei prins Naruhito in een ontmoeting met de pers in juni. „We hebben heel zorgvuldig gehandeld, zodat ze in goede gezondheid kon blijven. Ik ben heel blij dat haar poging niet vruchteloos is gebleven”, zei de prins. „Haar zelfvertrouwen is er aanzienlijk door toegenomen”, zei een hooggeplaatste functionaris binnen de machtige Japanse keizerlijke hofhouding, de Kunai-Cho, vorige week over de reis.

Ouders

Masako heeft in Nederland niet alleen genoten van de ontmoeting met veel andere (kroon)prinsen en -prinsessen, maar vooral ook van de ontmoeting met haar ouders. Die wonen al jaren in Nederland. Vader Owada was jarenlang als rechter verbonden aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Terwijl kroonprins Naruhito op 29 april het afscheidsdiner van koningin Beatrix bijwoonde, nam Masako –ongetwijfeld met goedkeuring van de Oranjes– tijd voor haarzelf. En na de inhuldiging bleef de Japanse prinses nog enkele dagen –tot 3 mei– in het Amsterdamse Okura Hotel om haar ouders te kunnen ontmoeten.

Oude Loo

Haar gedachten zullen ongetwijfeld zijn teruggegaan naar 2006. Toen hielp koningin Beatrix Masako ook door haar met haar man uit te nodigen voor een informeel bezoek aan Nederland. Masako en Nahurito verbleven toen een periode op koninklijk kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Ook toen konden de Owada’s elkaar in alle rust en privacy ontmoeten, ver weg van de altijd aanwezige keizerlijke hofhouding die zelfs het privéleven van de keizerlijke familie ‘bestuurt’.

Ook toen trokken prinses Máxima en prins Willem-Alexander met hun Japanse ambtgenoten op. Tijdens de fotosessie in het stallencomplex van Paleis Het Loo in Apeldoorn was te zien hoe ontspannen de twee gezinnen met elkaar omgingen.

Uit het telefoontje van Máxima aan Masako blijkt dat de twee een goede verhouding hebben. De band tussen koning Willem-Alexander en kroonprins Naruhito is zeker zo goed. De twee kennen elkaar al heel lang en delen hun grote belangstelling voor water en watermanagement. Kroonprins Naruhito was net als de koning op verschillende internationale waterfora aanwezig.

Verder waren de twee tot voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander allebei lid van het Internationaal Olympisch Comité. Ook in die setting kwamen zij elkaar regelmatig tegen.

Keerpunt

Het Japanse hof meldde recent dat Masako meer representatieve activiteiten op zich zal nemen. Begin november verbleef zij tijdens een bezoek aan een door een tsunami getroffen gebied een nacht over. Dat was de laatste drie jaar niet meer gebeurd.

Zaterdag 30 november verscheen ze met de andere leden van keizerlijke familie op het vliegveld van Tokio om de keizer en de keizerin uitgeleide te doen. De keizer reisde naar India voor een staatsbezoek.

De kroonprinses ontloopt grote mensenmassa’s ook niet meer. Een aantal jaren was zij niet bij grote evenementen, maar in september en oktober durfde zij dat wel aan.

Het jaar van haar vijftigste verjaardag lijkt zo een keerpunt te zijn in de gezondheid van Masako. Aan het Japanse hof zijn ze nog voorzichtig voor wat betreft de toekomst. De prinses „moet voorzichtig proberen het aantal activiteiten uit te breiden en daarbij haar persoonlijke situatie voortdurend in ogenschouw nemen”, zei een hoffunctionaris recent tegen The Japan News.


Van student tot prinses

1963 – Geboren in Tokio als Masako Owada. Verhuist vanwege baan vader naar Moskou en op vijfjarige leeftijd naar New York.

1971 – Terugkeer naar Japan.

1979 – Verhuizing naar Verenigde Staten vanwege benoeming vader als hoogleraar internationaal recht.

1981 – Begint studie aan prestigieuze Harvard College, zal daar cum laude afstuderen.

1986 – Masako naar Japan voor studie rechten in verband met voorbereiding op werk bij diplomatieke dienst ministerie van Buitenlandse Zaken. Wordt diplomaat die contacten onderhoudt met internationale organisaties. Eerste ontmoeting met kroonprins Naruhito.

1988 – Twee jaar voor studie in Engelse Oxford.

1992 – Masako accepteert huwelijksaanzoek Naruhito, na eerdere weigeringen omdat zij haar carrière niet wil opgeven.

1993 – Verloving (12 april) en huwelijk (9 juni).

2001 – Geboorte dochter Aiko, na een miskraam een jaar eerder.

2002 – Depressies die vanaf 2004 tot behandeling leiden.

2006 – Geboorte van prins Hisahito, zoon van een broer van Naruhito. Hisahito is tevens beoogd troonopvolger, omdat vrouwen niet op de Japanse troon mogen. Masako en haar man op uitnodiging van koningin Beatrix in Nederland.

2007 – Japanse premier trekt plan in om troonsopvolging voor Aiko mogelijk te maken.

2008 – Kroonprins Naruhito vraagt publiekelijk begrip voor problemen van Masako en haalt uit naar hofhouding.

2013 – Masako woont inhuldiging koning Willem-Alexander bij.


Lees ook in Digibron:

Japans prinselijk paar op bezoek (Reformatorisch Dagblad, 18-08-2006)

Japanse prinses ‘vlucht’ naar Nederland (Reformatorisch Dagblad, 05-08-2006)

Japan bezint zich op vrouw op de troon (Reformatorisch Dagblad, 16-12-2005)

Vrouw Japanse kroonprins blijft hevig tobben (Reformatorisch Dagblad, 08-05-2004)

Dochter voor Japanse kroonprinses (Reformatorisch Dagblad, 03-12-2001)

Japan denkt na over keizerin (Reformatorisch Dagblad, 14-05-2001)

Japanse kroonprins treedt in het huwelijk (Reformatorisch Dagblad, 09-06-1993)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer