Noachiet kan ”belijdenis doen” bij joodse rechtbank
ROTTERDAM. Een halfproseliet, een noachiet, een ”bijwonende vreemdeling”, drie benamingen voor de niet-jood die wil leven naar de zeven geboden die volgens het jodendom voor alle mensen gelden. Maandag kan deze niet-jood zich voor het eerst in Nederland officieel aan het jodendom verbinden.
Een speciaal ingestelde ”beet dien” (Hebreeuws voor een joodse rechtbank) komt samen in Rotterdam om van vijftien personen de eed af te nemen. Al duizenden jaren kunnen niet-joden zich bij het jodendom aansluiten als noachiet, maar nooit eerder konden zij zich in Nederland officieel als noachiet laten registreren, vertelt Meïr Villegas Henríquez, voorzitter van de stichting Ohel Abraham en rabbijn in opleiding.
In de voor de gelegenheid ingestelde beet dien nemen Villegas Henríquez en twee orthodoxe rabbijnen uit Jeruzalem zitting: Oury Cherki en Efraim Choban. De twee rabbijnen vertegenwoordigen het Noahide World Center in Jeruzalem, een centrum gericht op de integratie van niet-joden in het jodendom.
Een rechtbank zonder rechtspraak?
Villegas Henríquez: „Inderdaad. Joden voegen zich naar de rechtspraak in een land. De joodse rechtbanken die er zijn, komen altijd op de tweede plaats. Deze beet dien is geen rechtbank in de Nederlandse betekenis. Het is een college dat de geloofsbelijdenis –om het zo maar te noemen– van niet-joden afneemt.”
Wanneer mag iemand deze eed afleggen?
„De vijftien die de eed afleggen en daardoor een ”geer tosjab” worden, kennen we goed. Uiteraard moeten we weten van kandidaten of ze inderdaad leven willen volgens de zeven geboden, de Tien Geboden zonder de geboden die specifiek voor joden gelden. Ook mogen ze geen goddelijke status aan Yeshua –Jezus– toekennen. Het noachiet worden is altijd een dynamisch proces geweest. Nu willen we niet-joden –benee Noach, of: zonen van Noach– de kans geven om het een en ander te formaliseren.”
Gaat u vaker een beet dien instellen?
„We hopen één keer per jaar. Al in de tijd van de Thora was het mogelijk om je als proseliet aan te sluiten bij het joodse volk. Ikzelf had een joodse vader en niet-joodse moeder en ben ook als proseliet toegetreden tot de Portugees-joodse gemeente in Amsterdam. Nu ben ik volwaardig jood, met alle rechten…” Lachend: „En vooral veel plichten.”
Klik hier voor de website van de stichting Ohel Abraham.