Teeven: Scheiden soms mogelijk zonder rechter
DEN HAAG. Echtgenoten zonder (minderjarige) kinderen die in onderling overleg uit elkaar willen, kunnen hun huwelijk voortaan laten ontbinden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het voorstel vloeit voort uit het regeerakkoord van VVD en PvdA, waardoor het in elk geval in de Tweede Kamer kan rekenen op een meerderheid.
De tussenkomst van een rechter en de inschakeling van een advocaat zijn op dit moment nog verplicht voor alle echtscheidingen. Voor scheidingen op gemeenschappelijk verzoek door echtparen zonder (minderjarige) kinderen vinden VVD en PvdA de gang naar de rechter feitelijk niet meer nodig, omdat dat onnodig veel tijd en geld kost.
Voor echtgenoten met minderjarige kinderen blijft de echtscheidingsprocedure via de rechter ongewijzigd. Deze ouders blijven ook verplicht om bij een echtscheidingsverzoek een ouderschapsplan te overleggen. Ongewijzigd blijft de procedure ook voor echtgenoten die uit elkaar willen maar geen overeenstemming bereiken over de echtscheiding.
Momenteel zijn er in Nederland jaarlijks ongeveer 33.000 echtscheidingen en ontbindingen van geregistreerde partnerschappen. Bij ruim 14.000 daarvan zijn geen (minderjarige) kinderen betrokken. Ruim de helft van het aantal jaarlijkse echtscheidingen wordt uitgesproken op gemeenschappelijk verzoek.
De ambtenaar van de burgerlijke stand mag de echtscheiding op zijn vroegst veertien dagen na indiening van het verzoek uitspreken. Deze periode moet worden benut om na te gaan of het paar inderdaad geen minderjarige kinderen heeft. De echtgenoten moeten, net als bij de voltrekking van het huwelijk, in persoon verschijnen en verklaren dat zij willen scheiden omdat hun huwelijk duurzaam is ontwricht.
Echtgenoten die via de ambtenaar van de burgerlijke stand uit elkaar gaan hoeven vooraf geen overeenkomst op te stellen over het afwikkelen van financiële aangelegenheden. Bij de huidige eenvoudige echtscheidingsprocedure op gemeenschappelijk verzoek die via de rechter verloopt, is dat evenmin verplicht.
Teeven erkent dat het risico op een onbesuisde echtscheiding daardoor kan toenemen, maar wijst erop dat juridisch overleg en het maken van financiële afspraken vóór het huwelijk ook niet verplicht zijn. Wel zal de ambtenaar degenen die willen schijden erop wijzen dat ze de pensioenaanspraken die na de huwelijkssluiting en voor de scheiding zijn opgebouwd tijdig moet regelen, om te voorkomen dat ze elkaar daar jaren na de scheiding nog mee lastig moeten vallen.
Lees ook in Digibron:
Kamer wil huwelijk moderniseren