„Zieke werknemer moet atv inleveren”
Als een werknemer vaak ziek is of zorgverlof opneemt, moet hij daar atv-dagen voor inleveren ter compensatie.
Dat stelde voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland vrijdagmorgen. Volgens hem werken Nederlanders te weinig uren. Dat zou vooral komen doordat er te veel verlofregelingen bestaan. „Het draait allemaal om tijd en productieve uren. In vergelijking met het buitenland werken wij gemiddeld minimaal 200 uur per jaar minder. Ook al ligt onze productiviteit per uur nog zo hoog, met een dergelijke achterstand herstelt het bedrijfsleven zijn concurrentiepositie nooit”, aldus Hermans.
MKB-Nederland wil de discussie over de hoeveelheid verlofregelingen en atv-dagen inbrengen in de onderhandelingen met kabinet en werknemerorganisaties over een levensloop- en vroegpensioenregeling. „Het zwangerschapsverlof moeten we buiten de discussie houden. De rest van al die vrije dagen moeten we op één hoop gooien en daar één goede regeling van maken”, stelde Hermans.
De MKB-voorzitter pleit voor een soort „uitruilreservoir” aan verlofrechten. „Het zou goed zijn als we op centraal niveau een aantal vrije dagen zouden afspreken in ruil voor de atv en bestaande verlofregelingen. Vervolgens moeten individuele werknemers met hun werkgever zelf kunnen afspreken hoe ze die dagen invullen, bijvoorbeeld dat ze een deel van die dagen gebruiken voor verlof en een ander deel opsparen voor prepensioen.”
Vooral in het midden- en kleinbedrijf zorgt het volgens Hermans al snel voor grote problemen als werknemers veel verlof opnemen of ziek zijn. „In een bedrijf waar vijf mensen werken, valt toch 20 procent van de productiecapaciteit weg als één werknemer een week ziek is of voor lange tijd zorgverlof opneemt”, betoogde hij. MKB-Nederland heeft zich om deze reden al verzet tegen de invoering van nieuwe verlofrechten in de discussie over een nieuwe zogenoemde levensloopregeling.