Borreltje goed tegen dementie
Een borreltje op z’n tijd kan mogelijk de kans op dementie verminderen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat mensen die met mate alcoholische drank nuttigen, minder vaak dement worden dan geheelonthouders.
Zwaardere drinkers lopen juist weer een groter risico de aandoening te ontwikkelen. Onderzoekers van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen hebben ruim tien jaar lang 8000 inwoners van 55 jaar en ouder uit de Rotterdamse wijk Ommoord gevolgd. Zij constateerden dat mensen die enkele glazen alcoholische drank per week of tot drie glazen per dag dronken, minder vaak dement worden. Alcohol lijkt vooral een positief effect te hebben bij vormen van dementie die door vaatziekten worden veroorzaakt. De bevindingen van de onderzoekers worden deze week gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
De onderzoekers hadden bij dezelfde groep Rotterdammers eerder al een vermoedelijk verband geconstateerd tussen hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer en dementie. Omdat licht tot matig alcoholgebruik hart- en vaatziekten kan verminderen, veronderstelden de onderzoekers dat een borrel ook een positief effect heeft tegen dementie.
Vooral mensen die genetische aanleg hebben om Alzheimer te ontwikkelen, lijken baat te hebben bij licht alcoholgebruik. Dit moet nog nader onderzocht worden.