Springtij: hoger hoogwater, lager laagwater
DE BILT (ANP). Het hoogwater wordt hoger dan normaal en bij laagwater staat het water lager. Dat is in een notendop wat een springtij is. Twee keer per maand hebben we zo’n springtij. Het wordt gevaarlijk als het gepaard gaat met een storm. Dan kan de wind het water namelijk nog verder omhoog stuwen. En dat is wat voor donderdag wordt voorspeld.
De zon en vooral de maan zorgen voor de getijden op aarde. Ze trekken het water omhoog en duwen het omlaag. Om de twee weken staan de zon en de maan op een lijn: de nieuwe maan en de volle maan. Dan wordt het effect versterkt. In Nederland komt het water 2 dagen later op het hoogtepunt. De nieuwe maan was afgelopen dinsdag.
Tegelijk met het springtij trekt een zware storm over Nederland. In het Waddengebied kunnen er windstoten tot 130 kilometer per uur zijn. De wind kan het toch al hoge water nog verder omhoog stuwen. De hoogste waterstanden worden donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag verwacht. Bij Vlissingen kan een stand van 3,80 meter boven NAP worden bereikt, een niveau dat een keer in de 10 jaar voorkomt.
Uit voorzorg gaan de Oosterscheldekering en de stormvloedkering bij Capelle aan den IJssel dicht. Die maken deel uit van de Deltawerken. Door de dammen, sluizen en keringen is Nederland nu bestand tegen zwaar weer. Dat was niet het geval in 1953. Toen geselden stormvloed en springtij het zuidwesten. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant braken de dijken door. Er vielen 1836 doden in Nederland en meer dan 500 doden in de buurlanden.