Oekraïne waarschuwt betogers
KIEV (ANP). De regering van Oekraïne heeft woensdag de oppositie gewaarschuwd de politieke spanningen niet verder op de spits te drijven. Premier Mikola Azarov liet weten dat betogers bestraft zullen worden als ze zich niet aan de wet houden.
Azarov beschuldigde de oppositie ervan geweld uit te lokken. Ondanks barricades van demonstranten zag het Oekraïense kabinet woensdag kans het regeringsgebouw te bereiken voor kabinetsberaad.
De betogers hielden met barricades deze week ambtenaren tegen die naar hun werk wilden. Maar woensdag zette de politie straten af, zodat de kabinetsleden met bussen naar het regeringsgebouw gebracht konden worden.
In de hoofdstad Kiev zijn nog altijd massaprotesten omdat president Viktor Janoekovitsj besloot geen handtekening te zetten onder het associatieverdrag waarmee Oekraïne en de EU toenadering zouden zoeken. Tijdens de betogingen kwam het tot harde confrontaties.
Kritiek van het Westen op geweld tegen betogers is Rusland in het verkeerde keelgat geschoten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet weten dat het Westen zich niet moet bemoeien met de „interne aangelegenheden” van Oekraïne.
Lavrov zei niets te begrijpen van een verklaring van de NAVO, die dinsdag het „buitensporige geweld tegen vreedzame betogers” in het Oost-Europese land veroordeelde.
De Russische premier Dmitri Medvedev liet zich in Moskou in soortgelijke bewoordingen uit. Hij zei tijdens een bezoek van de Oekraïense vicepremier Yoeri Boiko onder meer dat Rusland „stabiliteit en orde” wil in het buurland.
De westers georiënteerde oppositie is ondertussen steeds massaler aan het demonstreren. Op het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev waren afgelopen weekend zelfs honderdduizenden demonstranten op de been.
De schaal van de protesten doen denken aan de Oranjerevolutie van 2004. De op Europa gerichte oppositie trok toen uiteindelijk aan het langste eind, om de macht tijdens verkiezingen in 2010 weer aan de pro-Russische Janoekovitsj te verspelen.
De vraag of Oekraïne zich op de EU of op Rusland moet richten, verdeelt de bevolking al jaren.