Regentschap Máxima is belangrijke formaliteit
DEN HAAG. Het parlement spreekt zich dinsdag uit over drie wetsvoorstellen die het regentschap van koningin Máxima regelen. Zes vragen.
Wanneer komt het regentschap aan de orde?
Voor het geval dat koning Willem-Alexander tijdens zijn regeerperiode zou komen te overlijden en prinses Amalia nog te jong is hem op te volgen.
Dit besluit is toch niet meer dan een formaliteit?
Het is inderdaad niet politiek omstreden. Voor dit soort noodsituaties moeten nu eenmaal –dat beseffen alle politieke partijen– tijdig heldere afspraken worden gemaakt. De bijeenkomst van de Verenigde Vergadering, vandaag om 17.00 uur in de Ridderzaal, zal naar verwachting dan ook niet langer dan een halfuur duren. Namens de 225 parlementariërs voert alleen senator Engels (D66) het woord. Dan antwoordt premier Rutte. Daarna wordt er gestemd.
Waar gaan de drie wetsvoorstellen precies over?
Ze regelen wie er regentes wordt, maar ook wie er regent wordt als koningin Máxima iets overkomt. Dat is Willem-Alexanders broer, prins Constantijn. Ook regelen ze zaken rond het ouderlijk gezag en de financiële vergoeding voor de regentes.
Wat zijn de bevoegdheden van een regent of regentes?
Die verschillen niet van die van de huidige vorst. Alleen Willem-Alexanders recht om te jagen gaat niet over op de regentes; dat is een individueel recht.
Waarom wordt het regentschap in de Verenigde Vergadering geregeld?
Dat schrijft de Grondwet voor. Speciale wetsvoorstellen moeten in één keer worden behandeld, en niet eerst in de Tweede en dan in Eerste Kamer. Overigens is het dit jaar al de derde keer dat de Verenigde Vergadering bijeenkomt. De eerste keer was bij de inhuldiging, op 30 april. De tweede keer was met Prinsjesdag.
Zijn Máxima en Amalia er zelf ook bij?
Nee, dit is een zaak van uitsluitend kabinet en volksvertegenwoordiging. Koning en koningin zijn ook afwezig bij debatten in de Tweede en Eerste Kamer.