Wijers: Wel afspraken over sluiting Borssele
De exploitant van de kerncentrale in Borssele is in 1994 wel degelijk akkoord gegaan met de sluiting van de centrale, ook al is dit niet in contracten vastgelegd.
Dat heeft oud-minister Wijers van Economische Zaken vrijdag gezegd tijdens een verhoor bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch.
Wijers was opgeroepen in de rechtszaak waarin exploitant EPZ en de Staat tegenover elkaar staan. EPZ betwist dat er ooit een harde afspraak is gemaakt over sluiting van de centrale in 2004. Volgens Wijers was die afspraak er wel.
Wijers vond het wel „vreemd” dat de afspraak nooit op schrift is vastgelegd. „Ik wist niet dat er geen formeel-juridisch contract was.” Hij hoefde dat ook niet te weten, omdat een dergelijk contract hoort bij de uitwerking van de afspraken, aldus Wijers. De minister is er in die fase niet meer bij betrokken.
Als reden voor het ontbreken van een contract noemde de oud-minister de nauwe relatie die de elektriciteitssector en het ministerie van Economische Zaken hadden. Die zou het overbodig hebben gemaakt om een en ander ook nog eens vast te leggen.
Greenpeace zegt in een reactie „verheugd” te zijn dat de onderste steen nu boven is. De eigenaren van Borssele, energiebedrijven Essent en Delta, moeten zich volgens de milieuorganisatie nu neerleggen bij hun verlies, en de kerncentrale in 2004 sluiten.