Handhaving huidige tongquotum in 2014 hoogst onzeker
DEN HAAG. Het vangstquotum voor Noordzeetong moet volgend jaar niet worden verlaagd, betoogden gisteren CDA, ChristenUnie en SGP tijdens een Kamerdebat. De kans is echter groot dat dat wel gebeurt.
Hoewel staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) gisteren niet inhoudelijk inging op het pleidooi, blijkt uit een brief die ze woensdag naar VisNed stuurde wel wat haar inzet richting Europa zal zijn. Ze erkent dat tong voor de boomkorsector „een belangrijk bestand is”, maar stelt ook dat ze streeft naar „een visserij die ook op lange termijn duurzame vangstmogelijkheden biedt.”
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens haar dat de toekomstige ontwikkelingen van het tongbestand „zorgelijk” zijn. Tegelijkertijd zijn er meerjarenbeheerplannen afgesproken voor tong en schol. Daar is ze aan gebonden. Ze verwacht weinig draagvlak in Brussel om daarvan af te wijken. Dijksma belooft echter een „evenwichtige afweging” te maken over het nieuwe tongquotum.
De linkse partijen lieten zich tijdens het Kamerdebat kritisch uit over rederij Parlevliet & Van der Plas. Het schip Annelies Ilena werd vorige week vrijdag in Ierland opgebracht op verdenking van ”highgrading”, het met opzet overboord gooien van kleine vissen omdat die minder zouden opleveren. „Is dit het topje van de ijsberg?” wilde SP’er Van Gerven bijvoorbeeld weten.
Dijksma weigerde met de beschuldigende vinger te wijzen. „In dit soort zaken moeten we het oordeel van de rechter afwachten.”
De controle is goed op orde, verzekerde ze. Aan een nog betere aanpak wordt gewerkt. Ze stuurt de Kamer een overzicht van beboete Nederlandse schepen.