Politiek

Timmermans: Kabinet voert EU-richtlijnen godsdienstvrijheid uit

DEN HAAG. Nederland voert de EU-richtlijnen over godsdienstvrijheid al uit.

Redactie politiek
28 November 2013 11:41Gewijzigd op 15 November 2020 07:20

Zo heeft ons land informatie gedeeld met andere EU-lidstaten over het lopende proefproject over godsdienstvrijheid in negen landen, heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag geantwoord op vragen van SGP en ChristenUnie over zijn begroting. De ambassades van EU-lidstaten werken „intensief” samen met niet-gouvernementele organisaties en met religieuze instellingen.

Nederland is volgens Timmermans verder bereid om samen met Canada en Zuid-Afrika of een ander Afrikaans land opnieuw een bijeenkomst te organiseren over godsdienstvrijheid tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

Aan de SGP liet de minister weten dat de EU geen onderzoek met embryonale stamcellen financiert dat in geen van de EU-lidstaten is toegestaan.

Dat Palestijnse vluchtelingen wel internationale hulp ontvangen en Joodse vluchtelingen niet, komt volgens Timmermans doordat de Joodse vluchtelingen zijn opgevangen door de staat Israël en daar staatsburgerschap kregen, maar ook deels in Europese landen en de VS. „Palestijnse vluchtelingen die naar buurlanden zijn gevlucht, leven tot op de dag van vandaag in vluchtelingenkampen, meestal zonder staatsburgerschap.”

Timmermans stelde woensdag in het debat over zijn begroting dat uit Israëlische cellen ontslagen Palestijnse gevangenen inderdaad een toelage krijgen van de Palestijnse Autoriteit. Daar gaat absoluut geen Europees of Nederlands geld heen, zei hij. De toelage is „niet bedoeld om geweld aan te moedigen of gepleegde misdaden te belonen”, maar voor de re-integratie van de gevangenen en om recidive te voorkomen.

Van der Staaij (SGP) diende samen met Voordewind (CU) een motie in die het kabinet oproept „in zijn bilaterale contacten met de Palestijnse Autoriteit erop aan te dringen af te zien van steunverlening die als aanmoediging van misdrijven kan worden opgevat.”

Timmermans stelde daarop dat de betaling aan Palestijnse ex-gevangenen „niet mag leiden tot een perverse stimulus voor deze mensen, in die zin dat zij daardoor gestimuleerd worden om juist dingen te doen waarvoor zij weer in de gevangenis belanden.” Hij beloofde de motie uit te voeren door dat binnenkort bij de Palestijnse Autoriteit aan de orde te stellen.

De minister liet verder weten positief te staan tegenover de financiering van verzoeningsprojecten tussen Israëliërs en Palestijnen, zoals de CU had bepleit. Het kabinet betaalt daar ook al aan mee.

De positie van christenen in Syrië noemde Timmermans „zorgelijk.” De invloed van jihadisten op het conflict neemt toe, zei hij. „Zij komen natuurlijk als vliegen op de stroop af.” Desondanks wil het kabinet niet militair ingrijpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer