Economie

EU-boete voor Nederlandse garnalenhandelaars

BRUSSEL (ANP). De Nederlandse garnalenhandelaars Heiploeg, Klaas Puul en Kok Seafood en een Duitse onderneming krijgen een miljoenenboete van Brussel wegens prijsafspraken. Heiploeg krijgt veruit de hoogste boete opgelegd, van ruim 27 miljoen euro, zo maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

27 November 2013 12:06Gewijzigd op 15 November 2020 07:19
Garnalen. Foto ANP
Garnalen. Foto ANP

In totaal vordert Brussel 28,7 miljoen euro van de ondernemingen. Klaas Puul hoeft niets te betalen, omdat het bedrijf het kartel aan het licht bracht. Kok Seafood moet ruim 5 ton betalen. Het Duitse Stührk krijgt een boete van 1,13 miljoen euro.

Heiploeg, naar eigen zeggen de grootste garnalenleverancier van Europa, zei zich te beraden op het aantekenen van beroep. Klaas Puul zegt blij te zijn met de uitkomst. „Klaas Puul heeft de verantwoordelijkheid genomen en heeft zelfstandig contact gezocht met de Europese Commissie. De groothandel heeft de volle medewerking verleend aan het onderzoek”.

Het kartel was zeker 9 jaar actief. Heiploeg en Klaas Puul waren al die tijd erbij betrokken. Kok Seafood en Stührk voor een kortere periode.

De bedrijven spraken met elkaar prijzen af en verdeelden de verkoopvolumes van noordzeegarnalen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De afspraken van het viertal werkten direct door in de verkoopprijs voor de EU-consumenten.

Volgens Brussel wilden de bedrijven middels de onderlinge afspraken ervoor zorgen dat hun marktaandeel stabiel bleef. Bovendien moest het zo makkelijker zijn om de verkoopprijzen te verhogen en de winstgevendheid op te drijven.

„Dit kartel ondermijnde gedurende vele jaren de concurrentie op de markt voor noordzeegarnalen, een markt die belangrijk is voor consumenten in diverse EU-landen”, aldus Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging). Hij zei daarnaast verbaasd te zijn over hoe gedetailleerd de handelaren met elkaar overlegden. Almunia wees er bovendien op dat de sector al gewaarschuwd was door de Nederlandse autoriteiten.

In 2003 stelde kartelwaakhond NMa (nu ACM) na onderzoek namelijk al vast dat er sprake was van verboden vangstbeperking- en prijsafspraken voor noordzeegarnalen tussen producentenorganisaties van vissers. De NMa legde toen boetes in de sector op van in totaal circa 6 miljoen euro.

Een woordvoerder van Kok Seafood zei van Brussel nog niets te hebben vernomen en daardoor niet te kunnen reageren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer