Dumeco vreest „rare dingen” werknemers
Vleesverwerker Dumeco is bang dat personeel dat zijn baan dreigt te verliezen de boel zal saboteren. Daarom heeft het bedrijf, met negentien vestigingen in het land, vooruitlopend op een reorganisatie enkele weken geleden werknemers op non-actief gezet.
Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Zutphen. Het bedrijf stond tegenover FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Bedrijvenbond. De vakbonden eisten, onder grote belangstelling van werknemers, dat het personeel weer aan het werk mag. Onduidelijk is hoeveel mensen gedwongen thuiszitten.
Dumeco wacht een reorganisatie waarbij 231 gedwongen ontslagen vallen. Ongemotiveerd personeel kan dan „rare dingen” doen, was de redenering van Koch, advocaat van Dumeco. Hij baseerde zich op ervaringen uit het verleden.
Ongeveer twee jaar geleden werd er brand gesticht bij Dumeco Boxmeer. Uit onderzoek bleek dat er hulp van binnenuit was geweest. Maar er kwamen meer voorbeelden ter sprake: „Wat te denken van verkoopmedewerkers die met klanten omgaan en hen negatief kunnen beïnvloeden. Automatiseerders die het systeem kraken. Personeelsfunctionarissen die de onvrede van het personeel aanwakkeren. Bovendien kan de productie gesaboteerd worden.”
Voor de advocaat van de bonden, mr. P. van Minnen, was daarmee de maat vol: „Ik waan me even in Irak. Het is een schande. We praten hier over mensen die soms al bijna veertig jaar bij Dumeco werken. Het is allemaal opgeklopt. Ik zou Dumeco adviseren bij de desbetreffende minister te vragen een vliegverbod boven de fabrieken van Dumeco uit te vaardigen.”
Even daarvoor had Van Minnen verteld hoe het personeel enkele weken geleden de deur werd gewezen. Zo zouden ze bij hun chef zijn geroepen en vijf minuten de tijd hebben gekregen om te vertrekken. „Ze werden begeleid naar de poort en kregen te horen dat ze van huis uit niet meer konden inloggen in de computer van het bedrijf. Dergelijke maatregelen zie ik wel eens als mensen gestolen hebben of in de Verenigde Staten, maar niet hier. Dit is onacceptabel.”
Dumeco had eerder nog niet uitgelegd waarom personeel niet meer aan het werk mocht. Inmiddels is de centrale ondernemingsraad van Dumeco akkoord met de plannen van de reorganisatie, op voorwaarde dat er samen met de vakcentrales een goed sociaal plan wordt gemaakt. Het principeakkoord wordt voorgelegd aan de leden op 1 en 2 december.
Alleen al om die reden zou Dumeco met het op non-actief stellen van werknemers op de zaken vooruitlopen. Dat is tegen de afspraken die zijn gemaakt tussen alle vakbonden, werkgevers en werknemers, aldus de bonden.
De rechter doet op 9 december uitspraak.