Buitenland

Politie en pro-EU-betogers botsen in Kiev

KIEV (ANP). Politie en betogers die willen dat Oekraïne aansluiting zoekt bij de EU, zijn maandag opnieuw slaags geraakt in de hoofdstad Kiev. De betogingen zijn onder meer op het centrale Onafhankelijkheidsplein en bij een regeringsgebouw. De politie zette traangas in tegen demonstranten.

25 November 2013 14:16Gewijzigd op 15 November 2020 07:16
beeld EPA
beeld EPA

Na een massale demonstratie op zondag verzamelden zich maandag opnieuw duizenden mensen om te betogen. De betoging van zondag was de grootste sinds de zogeheten Oranjerevolutie in 2004. Toen bracht een volksbeweging prowesterse politici als Joelia Timosjenko aan de macht. Nu wordt Oekraïne geregeerd door de meer op Rusland georiënteerde Viktor Janoekovitsj.

Die schortte vorige week de ondertekening van een associatieovereenkomst met de EU op, die gepland stond voor aanstaande vrijdag. De duizenden betogers die ook maandag in diverse plaatsen van Oekraïne de straat opgingen, willen dat Kiev alsnog tekent. Timosjenko ging maandag in hongerstaking om de eis van de betogers kracht bij te zetten.

Brussel hoopt nog altijd dat Oekraïne voor toenadering tot Europa kiest. Het associatieverdrag blijft op tafel liggen, aldus EU-president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag.

Volgens de twee EU-leiders biedt het verdrag de beste mogelijkheid om de economische situatie in Oekraïne te ondersteunen en het land verder te hervormen en te moderniseren. „Om zo een stabiele en welvarende toekomst voor alle Oekraïners op te bouwen.”

Het verdrag moet leiden tot nauwere economische en politieke banden tussen Oekraïne en de EU. Dat is niet naar de zin van buurland Rusland, dat sterke druk heeft uitgeoefend op Kiev om niet naar het Westen af te drijven.

Moskou dreigt Kiev voordelen in de onderlinge handelsbetrekkingen af te pakken. Ook kan Rusland Oekraïne lokken met het vooruitzicht op goedkoper gas. Aan de andere kant heeft het gedreigd met het stoppen van de gasleveringen. Van de EU hoopt Oekraïne aan de andere kant miljardensteun te krijgen.

Oekraïne, het op twee na grootste land van Europa met 45 miljoen inwoners, is verdeeld. Het oosten en het zuiden van het land zijn in meerderheid Russischtalig en op Moskou gericht. In het westen van het land wordt meer Oekraïens gesproken en zijn de mensen meer op het Westen gericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer