Betogers dringen ministeries Thailand binnen
BANGKOK (ANP/RTR/AP). Honderden betogers zijn in de Thaise hoofdstad Bangkok het ministerie voor Openbare Relaties binnengedrongen. Dat gebeurde kort nadat een groep van ongeveer 1000 demonstranten het ministerie van Financiën had bezet.
Het ministerie voor Openbare Relaties maakt deel uit van het bureau van premier Yingluck Shinawatra en is verantwoordelijk voor de staatsmedia. In het gebouw zit Radio Thailand, dat het nieuws van de Staat in het Engels en Thai verspreidt.
In Bangkok zijn tienduizenden mensen op de been voor een protestmars tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Op veel plekken is de beveiliging aangescherpt, maar bij het ministerie van financiën waren maar weinig politieagenten te bekennen.
Eerder op de dag kwamen op dertien plekken mensen bij elkaar voor de protestmars. Scholen langs de route zijn gesloten en de politie is in groten getale op de been. Bij het hoofdbureau van politie en het hoofdkwartier van het leger is de beveiliging aangescherpt. Ook bij vijf televisiezenders die in handen van het leger of de regering zijn is de beveiliging opgeschroefd.
De betogers willen dat Yingluck aftreedt, omdat de regering feitelijk zou worden geleid door haar broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap leeft. Zondag waren ook al rond de honderdduizend mensen de straat opgegaan om het vertrek van Yingluck te eisen. De protesten zijn de grootste in jaren.
Protestleider Suthep Thaugsuban beloofde dat de protestmars van maandag vreedzaam en volgens de wet zal verlopen. Desondanks zijn er zorgen dat de politieke crisis geweld tot gevolg zal hebben. Velen vrezen voor geweld tussen antiregeringsbetogers en aanhangers van Thaksin, die elders in Bangkok een eigen demonstratie houden. De aanhang van Thaksin heeft al gezegd te blijven protesteren totdat de oppositie het protest beëindigt.
Sinds 2006 strijden aanhangers en tegenstanders van Thaksin met elkaar om de macht. In dat jaar moest Thaksin het veld ruimen nadat hij tijdens grote straatprotesten van corruptie en gebrek aan respect voor de koning was beschuldigd. Thaksin heeft de afgelopen jaren in ballingschap doorgebracht om een gevangenisstraf te ontlopen. De strijd heeft al diverse keren tot bloedvergieten geleid. In 2010 kwamen negentig mensen om het leven toen de achterban van Thaksin, ook bekend als de Roodhemden, delen van het centrum van Bangkok wekenlang bezet hield. Uiteindelijk stuurde de regering, die toen werd geleid door de huidige oppositie, het leger naar de hoofdstad om de orde te herstellen.