Fotoboek toont rijkdom grachtenpanden
AMSTERDAM (ANP). Wie langs de statige Amsterdamse 17e-eeuwse grachtenhuizen dwaalt en zich afvraagt wat zich achter de karakteristieke gevels bevindt, kan terecht bij fotograaf Arjan Bronkhorst. Zijn boek Grachtenhuizen, dat volgende week verschijnt, biedt een inkijkje achter de monumentale deuren, die voor de gewone burger veelal gesloten blijven. Amsterdam viert dit jaar het 400-jarig bestaan van de grachtengordel.
Het koste Bronkhorst soms maanden om toestemming te krijgen van de huidige bewoners om de vaak rijk gedecoreerde interieurs van hun kapitale huizen te fotograferen. Ruim 30 huizen worden uitgebreid belicht.
Ook komen de huidige bewoners aan het woord die soms jarenlang bezig waren om het pand weer in oude staat terug te brengen. Volgens Bronkhorst zijn deze particulieren „de hoeders van het nationaal erfgoed”. De meeste van deze huizen zijn niet toegankelijk voor het publiek.
Burgemeester Eberhard van der Laan, die zelf ook in een grachtenpand woont, neemt dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst. Sinds 1927 is het traditie dat de burgemeester van Amsterdam in zijn ambtswoning aan de Herengracht woont. Dit ‘Huis met de Kolommen’ dateert uit 1672. In 2010 riep Unesco de grachtengordel uit tot werelderfgoed.