Samenwerking voor duurzame palmolie
JAKARTA (ANP). Nederland en Indonesië gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat palmolie gaat voldoen aan alle standaarden voor duurzame productie en handel. Daarmee moet ontbossing worden tegengegaan en moeten de Indonesische boeren die de palmolie verbouwen een eerlijkere prijs krijgen voor hun waar. Premier Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) gaven vrijdag samen met twee Indonesische ministers het startsein voor de samenwerking.
Indonesië streeft ernaar om in de komende jaren een algeheel verbod in te voeren op niet-duurzame palmolieproductie. Dat streven is volgens Ploumen een belangrijke stap om vooruit te komen. „Indonesië is de grootste palmolie-exporteur ter wereld”, aldus de minister. „En een grote hoeveelheid daarvan gaat via de haven van Rotterdam naar Europa.” Ook voor onze handel is het dus van groot belang dat de Indonesische palmolie aan alle voorwaarden voor export voldoet.
De Indonesische duurzame palmolieorganisatie RSPO, Unilever en het Initiatief Duurzame Handel (IDH) gaan samenwerken om de hele palmolieketen te verduurzamen. „Het IDH is actiegericht en wil problemen op sociaal en milieugebied aanpakken. Lokale bedrijven in opkomende economieën die produceren voor de Nederlandse en Europese markt worden door dit samenwerkingsverband van bedrijven, brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en vakcentrales als FNV en CNV onder de loep genomen om oplossingen voor duurzaamheidsproblemen te vinden”, zegt Ploumen.
Palmolie is een belangrijke grondstof voor veel producten en is de meest gebruikte plantaardige olie. Nederlandse bedrijven zoals Unilever, een van ’s werelds grootste palmoliegebruikers, Remia en Ahold gebruiken al duurzame palmolie. Volgens het Wereld Natuur Fonds doen echter niet alle Nederlandse bedrijven het goed: zo maakt veevoerproducent Nutreco nog helemaal geen gebruik van duurzame palmolie.