Muziek

Hoornbeeck College Amersfoort neemt Hauptwerkorgel in gebruik

Het Hoornbeeck College in Amersfoort heeft woensdagmiddag zijn nieuwe Hauptwerkorgel in gebruik genomen. Het orgel staat in de kapel van de school en vervangt het oude Johannusorgel.

Muziekredactie
20 November 2013 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 07:11
Sopraan Loes van Schothorst en organist Marco den Toom. Beeld RD
Sopraan Loes van Schothorst en organist Marco den Toom. Beeld RD

Het openingsconcert werd gegeven door musicus Marco den Toom uit Hoevelaken. Hij speelde bewerkingen van zichzelf over ”Op bergen en in dalen” en Psalm 118 en de Cathedral Suite van Gordon Young. De sopraan Loes van Schothorst, muziekdocente op het Hoornbeeck College, zong met orgelbegeleiding composities van Bach, Bernstein en Rutter.

Een orgelcommissie van Hoornbeeckmedewerkers verkende afgelopen tijd de mogelijkheden om het oude Johannesorgel te vervangen. Na een vergelijkend onderzoek koos de commissie voor een orgel met software van Hauptwerk.

Kees Noorlander, die een orgelmakerij in Lunteren heeft, leverde het instrument. De speeltafel, die voor in de kapel staat, heeft een strak design en is in wit uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de historische kapel op termijn vanbinnen wordt opgeknapt en ook een eigentijdse uitstraling krijgt.

Hauptwerk werkt met digitale opnames van kerkorgels in binnen- en buitenland. De klank ervan wordt per register en per pijp vastgelegd, zowel met als zonder kerkakoestiek. Vervolgens wordt deze klank opgeslagen in een sampleset die wordt geïnstalleerd op een computer. De speeltafel van het opgenomen orgel wordt op een scherm geprojecteerd, waarbij de registerknoppen kunnen worden aangetikt.

Het orgel in de Hoornbeeckkapel bezit vijf samplesets. Het gaat om de orgels van de Domkerk in Utrecht, de Laurenskerk in Rotterdam, de Michaëlskerk in Zwolle, de kathedraal in het Franse Caen en die in het Duitse Freiberg. De verschillende samplesets maken het mogelijk muziek in diverse stijlen, van barok tot romantiek, te spelen. Zeven boxen die hoog op een plateau voor in de kapel staan, geven het geluid weer. Het Hoornbeeck College investeerde in totaal 20.000 euro in het nieuwe orgel.

Kees Noorlander toont zich desgevraagd tevreden over het resultaat. Hij heeft nog wel een wens. „Je ziet de geluidsboxen staan. Eigenlijk zou je ze moeten wegwerken achter een pijpenfront.” Lachend: „Als je dat doet, heeft 95 procent van de luisteraars niet in de gaten dat de klank niet van een pijporgel is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer