Nederland kent eerste bitcoinmiljonairs
RIJSWIJK (ANP). Door de explosieve stijging van de koers kent Nederland sinds kort zijn eerste bitcoinmiljonairs. De verzesvoudiging van de muntwaarde in de laatste zes maanden heeft enkele bezitters in ons land rijk gemaakt, bevestigen twee kenners en handelaren in bitcoins.
„Nederland behoort tot de landen die de bitcoin vroeg hebben ontdekt. We staan in de top 5 van gebruikers. Stilletjes en anoniem zijn een paar landgenoten er vermogend door geworden”, zegt Jouke Hofman van bitcoinbank Bitonic.
Zijn oordeel wordt onderschreven door de Nederlandse bitcoingoeroe Robert-Reinder Nederhoed, eigenaar van Bitmymoney, waar de online valuta te koop is en bedrijven worden geholpen met betalingssystemen voor de bitcoin. Hij schat het aantal Nederlandse bitcoinbezitters tussen de 10.000 en 20.000.
„De bitcoinmiljonairs zitten in een hoek waar je ze zou verwachten”, zegt Nederhoed. „Zoek ze onder nerds en studenten, die jaren geleden voor weinig geld de eerste digitale munten kochten. Ze kostten in 2010 vijf eurocent. Als je er toen 2000 voor 100 euro kocht, heb je nu een miljoen.”
De koers, die in april nog rond de $120 schommelde, bewoog zich dinsdag tussen de $600 en $700. Zowel Bitonic als Bitmymoney noteerden hevige koersschommelingen. Soms namen de verkopers hun winst, soms waren er niets eens bitcoins te koop.
De bitcoin noteerde in de nacht van maandag op dinsdag zelfs even $785. Dat gebeurde na een positieve brief van voormalig Fed-opperhoofd Ben Bernanke aan de Amerikaanse senaatscommissie, die de acceptatie van de internetmunt onderzoekt. Amerikaanse opsporingsdiensten stellen echter dat het internetbetaalmiddel wordt misbruikt door terroristen en criminelen om geld wit te wassen.
In Nederland oriënteren de FIOD, de High Tech Crime Unit van de nationale politie en de AFM zich eveneens op de bitcoin. Jouke Hofman van Bitonic zegt workshops te hebben gegeven aan FIOD-rechercheurs en bijzondere opsporingsambtenaren.
Volgens Nederhoed zijn de acceptatie door het Amerikaans congres en de komst van een Chinese bitcoinbeurs voortekenen voor een doorgroei. Hij zegt niet bang te zijn dat de luchtbel klapt, zoals veel criticasters voorspellen. De bitcoin wordt immers omgeven door onbekendheid en wantrouwen.
Nederhoed zegt dat te begrijpen. „Het is nieuw geld dat toekomst heeft. We verkeren in hetzelfde stadium als destijds met internet, toen we nog via het modem moesten inbellen. Bitcoin is als Facebook, straks zijn er honderden miljoenen gebruikers.”