Den Haag ontzet om EU-besluitvorming
Eensgezind keren de politieke partijen in Den Haag zich tegen het besluit van de Europese ministers van Financiën om Frankrijk en Duitsland een jaar respijt te geven, in plaats van beide grote landen te dwingen zich strikt te houden aan de begrotingsregels in het stabiliteitspact. Voor SP en LPF heeft de EU voorlopig afgedaan.
SP-kamerlid Kant vindt dat Nederland de komst van de Europese grondwet moet blokkeren na het besluit geen strafprocedure te beginnen tegen Duitsland en Frankrijk. „Garanties blijken boterzacht te zijn en kleine landen zijn kennelijk geheel onderschikt aan de grillen van grote landen”, stelt zij.
Ook de LPF gaat nu actief campagne voeren tegen de Europese grondwet, waarover komend jaar een referendum zal worden gehouden. „We krijgen steeds meer argumenten om tegen te stemmen”, aldus fractieleider Herben. Volgens hem moet Nederland in de onderhandelingen nog heel wat punten scoren, wil de LPF van dat standpunt terug komen.
Zover als SP en LPF gaat de VVD niet, maar ook de liberale coalitiepartij is opvallend scherp in zijn commentaar op het besluit van de ministers van Financiën. Fractievoorzitter Van Aartsen wil dat Nederland zich na de „dramatisch slechte uitkomst” keihard gaat opstellen in de onderhandelingen over de grondwet. „Er is geen man overboord als we volgende maand de grondwet niet afronden.”
Zowel Van Aartsen als Herben (LPF) hoopt dat de Europese Commissie de daad bij het woord voegt en het besluit van de ministers van Financiën voorlegt aan het Europese Hof. Dat is ook de mening van D66. Volgens kamerlid Van der Laan moet Nederland bovendien een vetorecht eisen over de Europese meerjarenbegroting.
CDA-kamerlid De Nerée en zijn VVD-collega De Grave spreken van een „verontrustende schending van de afspraken in het stabiliteitspact.” Zij zijn overigens lovend over de opstelling van het Nederlandse kabinet, dat tot het uiterste heeft gepleit voor een harde aanpak van Frankrijk en Duitsland. PvdA en LPF stellen juist vraagtekens bij de inspanningen van het kabinet, en dan vooral bij die van premier Balkenende. Donderdag moet de premier zich samen met minister Zalm (Financiën) in de Kamer verantwoorden.