Coalitie oneens over verhoging loongrens huurwoning
DEN HAAG. Coalitiepartners VVD en PvdA zijn het oneens over de hoogte van de inkomensgrens voor een sociale huurwoning.
Op dit moment komt iemand met een inkomen van 34.000 euro of meer niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. De PvdA gaat dinsdagavond in de Tweede Kamer, tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie voor Wonen, pleiten voor verhoging van deze grens naar 43.000 euro.
Volgens PvdA-Kamerlid Monasch zitten veel burgers met een inkomen tussen de 34.000 en de 43.000 euro in een lastig parket. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om voor een woning in de vrije sector in aanmerking te komen. Deze groep mensen moet een contract voor vijf jaar krijgen in de sociale sector. Daarna moeten ze doorstromen naar de vrije sector. Particuliere investeerders moeten daarom nu reeds huurwoningen gaan bouwen voor deze groep.
De sociaaldemocraten krijgen voor hun plan in ieder geval steun van de SP en de ChristenUnie. Ook de Woonbond, de belangenorganisatie van huurders, is voor. De VVD is tegen het PvdA-plan. Kamerlid Visser stelt dat mensen met een laag inkomen de dupe zijn van het voorstel. Omdat er meer mensen met hogere inkomens in huurwoningen komen en blijven, is er minder instroom mogelijk voor mensen met de smalste beurs. D66 is het daarmee eens.
Of het PvdA-plan een meerderheid haalt, blijkt dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling als CDA en PVV hun positie bepalen. D66 komt met een voorstel om zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract niet pas na drie, maar al na twee jaar in aanmerking te laten komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.