Week lang focus op mishandelde kinderen
DEN HAAG (ANP). Vanaf 18 november gaat de Week van Kinderen Veilig van start. De week is een initiatief van de zogeheten taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en bedoeld als maatschappelijk appèl om elke vorm van kindermishandeling te stoppen en terug te dringen.
Op diverse plaatsen in het land zijn activiteiten georganiseerd, waaronder een congres, diverse workshops en een theatervoorstelling. Het Openbaar Ministerie, een van de deelnemers in de taskforce, zet officieren van justitie voor de klas, laat een procureur-generaal meedraaien bij de Kindertelefoon en houdt chatsessies op Twitter en Facebook.
De week heeft als thema ‘Kindermishandeling, praat erover’. Omdat dat niet alleen voor volwassenen geldt, maar ook voor kinderen en jongeren onderling, brengt het OM het onderwerp juist bij hen onder de aandacht.
In Nederland worden jaarlijks 119.000 kinderen mishandeld. Dat komt neer op gemiddeld één mishandeld kind per Nederlandse schoolklas. Het kan daarbij gaan om emotionele en fysieke verwaarlozing, seksueel misbruik of het getuige zijn van huiselijk geweld. Ook de gevolgen van vechtscheidingen worden gezien als vorm van kindermishandeling.
Maandag overhandigt de vicevoorzitter van de taskforce, procureur-generaal Annemarie Penn-te Strake, een voortgangsrapport over het Actieplan Kinderen Veilig 2012-2016 aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is voorzitter van de taskforce.
Op 20 november wordt jaarlijks de Dag van de Rechten van het kind gevierd. De Week van Kinderen Veilig is rondom die dag georganiseerd.