Verwoestingen Filipijnen zeer uitgestrekt; geen contact met 18 Nederlanders
MANILLA. De stad Tacloban is zwaar getroffen door de tyfoon Haiyan en een zwaartepunt van de hulpoperatie. Maar de ernstige verwoestingen op de Filipijnen strekken zich uit over een zeer groot gebied in de archipel. Dat zegt Naroesha Jagessar, Nederlandse medewerkster van het Rode Kruis op de Filipijnen. Met 18 Nederlanders op de Filipijnen is nog geen contact gelegd.
Het gaat om het grootste gedeelte van de eilanden Samar en Leyte in het oosten van het land. Op Leyte alleen al wonen 2 miljoen mensen en op Samar 1,5 miljoen.
Ook het noorden van het eiland Cebu is geraakt door Haiyan, net als de bekende toeristenbestemming Coron. Dat is het noordelijke deel van de eilandengroep Palawan, in het westen van de Filipijnen. Op het eiland Panay, in het midden van het land, zijn de problemen groot in de provincies Iloilo en Capiz.
Als zwaarst getroffen plaatsen noemt Jagessar behalve Tacloban (220.000 inwoners) ook Ormoc (bijna 200.000 inwoners). Beide steden liggen op het eiland Leyte. Op de zuidpunt van het eiland Samar kampt de plaats Guiuan (bijna 50.000 inwoners) met grote verwoestingen.
Filipijnse media berichten woensdag ook over de toeristenplaats Basey die in het zuiden van Samar ligt, niet ver van Tacloban op het nabijgelegen Leyte. Vijf dagen na de tyfoon zou Basey (50.000 inwoners) nog altijd verstoken zijn van hulp van buitenaf. Alleen daar al kwamen volgens de plaatselijke rampenbestrijding ruim 430 mensen om. Het officiële dodental is woensdag gestegen tot 2344. Daarnaast zijn 3804 mensen gewond geraakt. Dat heeft de Filipijnse rampendienst woensdag gezegd.
Niet te bereiken
Momenteel is er met 18 Nederlanders op de Filipijnen geen contact te krijgen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat woensdag. Dinsdagavond waren nog 23 Nederlanders niet bereikbaar in het door de tyfoon Haiyan getroffen land. Het aantal niet-getraceerde Nederlanders schommelt met de dag.
Sinds dinsdagavond is er toch weer contact gelegd met een aantal Nederlanders. Nog altijd melden zich bij Buitenlandse Zaken personen die al een tijd niets meer van familie, vrienden of bekenden hebben gehoord sinds de megastorm vrijdag huishield. Als eersten meldden zich sinds vrijdag directe familieleden van Nederlanders in het gebied, later kwamen daar ook vrienden en kennissen uit een wat bredere kring bij.
Eén Nederlander is door de storm omgekomen. De repatriëring van het lichaam van de 69-jarige is in handen van de alarmcentrale, aldus Buitenlandse Zaken. Van andere slachtoffers die eventueel naar Nederland gehaald moeten worden, is op dit moment geen sprake.
Vanuit de ambassade in Manilla heeft Nederland contact met de plaatselijke autoriteiten en anderen om achter de verblijfplaats van zoveel mogelijk Nederlanders te komen. Ook hebben de ambassademedewerkers contact met familieleden in Nederland en met Nederlanders ter plekke. Het personeel van de ambassade gaat niet zelf ‘het veld’ in. Ze zijn maar met een klein aantal mensen en het heeft geen zin om in de chaos naar Nederlanders te gaan zoeken, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
De Nederlandse regering zet een defensievliegtuig in voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon. Het vliegtuig brengt hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Of met die vlucht mogelijk ook het Urban Search and Rescue Team (USAR) of het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) meegaan, is nog niet duidelijk.