Afghaanse drugsproductie naar recordhoogte
KABUL (ANP/RTR/DPA). De drugsproductie in Afghanistan is hoger dan ooit, waarschuwt de VN. Nu steeds meer buitenlandse militairen het Aziatische land verlaten, liggen gouden tijden in het verschiet voor degenen die de papaveroogsten in handen krijgen en er opium en heroïne van maken: krijgsheren, opstandelingen en volgens Westerse diplomaten ook hoge overheidsfunctionarissen.
Afghanistan was al de grootste producent ter wereld van papaver. Vorig jaar kwam zo’n driekwart van het wereldwijde aanbod van het gewas er vandaan. Dit jaar zal dat mogelijk stijgen tot 90 procent, schat de VN-organisatie tegen drugs en misdaad (UNODC). Hoewel een exacte berekening onmogelijk is, denkt de organisatie dat de productie dit jaar de helft hoger is dan in 2012.
„De vooruitzichten op korte termijn zijn niet gunstig”, concludeert UNODC-chef Jean-Luc Lemahieu. Hij vreest dat het zwarte circuit in Afghanistan inmiddels groter is dan de reguliere economie.
Niet alleen de terugtrekking van militairen draagt bij aan de groei van de productie. De prijs voor het illegale product was vorig jaar relatief hoog en het ontbreekt volgens Lemahieu ook aan politieke wil om de illegale handel aan te pakken.
In april vertrekt de huidige president Hamid Karzai en worden presidentsverkiezingen gehouden. Sommige kandidaten hebben nauwe banden met krijgsheren die zich op zijn minst in het verleden met de opiumproductie bezig hebben gehouden.
Boeren die de papaver kweken, zeggen vaak geen keuze te hebben. Papaver is een robuust gewas dat vrij gemakkelijk groeit en het brengt simpelweg meer op dan andere gewassen. Zwalkend overheidsbeleid helpt ook niet. „Ik weet niet wat legaal en illegaal is in Afghanistan”, zegt bijvoorbeeld een boer uit de provincie Helmand. „Als ik papaver kweek is dat illegaal, maar als ik smeergeld betaal is het legaal.”