Politiek

Bijstandsgerechtigde mag ‘tegenprestatie’ zelf kiezen

DEN HAAG (ANP). Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, mogen bij hun gemeente zeggen welke maatschappelijke tegenprestatie ze in ruil daarvoor het liefst willen verrichten. In een aantal gemeenten bestaat dit systeem al, maar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil dat het overal wordt ingevoerd. Klijnsma heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

12 November 2013 15:26Gewijzigd op 15 November 2020 06:57
Klijnsma. beeld ANP
Klijnsma. beeld ANP

Het gaat om het verrichten van onbeloonde, maatschappelijk nuttige werkzaamheden als wederdienst voor de uitkering. Klijnsma vindt het belangrijk dat gemeenten rekening houden met de persoonlijke wensen en kwaliteiten van mensen. Ze wijst er op dat het verrichten van een tegenprestatie bijstandgerechtigden helpt bij het opbouwen van een sociaal netwerk en het opdoen van arbeidsritme. Hun kansen op de arbeidsmarkt worden daardoor vergroot.

De regeling dat jongeren tot 27 jaar eerst vier weken naar werk of scholingsmogelijkheden moeten zoeken voor ze een uitkering mogen aanvragen, wordt door de gemeenten goed opgepakt, blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW. De maatregel is vorig jaar ingegaan. Uit onderzoek blijkt dat na de termijn van vier weken minder jongeren in de bijstand belanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer