Politiek

Lagere uitkering bij gezamenlijke huishouding

DEN HAAG (ANP). Bijstandsgerechtigden die met meerdere mensen een woning delen, krijgen straks een lagere uitkering. Zij delen hun kosten, waardoor die per persoon lager zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

12 November 2013 13:28Gewijzigd op 15 November 2020 06:57

Het gaat om mensen die niet met elkaar gehuwd zijn of een officiële relatie met elkaar hebben maar wel met meerdere mensen in hetzelfde huis wonen. Zij krijgen te maken met een ‘kostendelersnorm’. Naarmate er meer mensen in het pand wonen, wordt de uitkering lager. Als een van hen werk vindt en deze persoon niet gehuwd is of samenwoont, wordt zijn salaris niet verrekend met de overige uitkeringen in het huishouden, omdat werk moet lonen.

De kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. Het nieuwe wetsvoorstel, een uitwerking van het regeerakkoord, wordt vanaf 1 juli 2014 geleidelijk ingevoerd. Het levert tot 2017 ruim 150 miljoen euro op en daarna jaarlijks ruim 250 miljoen euro.

Volgens het wetsvoorstel komen er strengere regels voor bijstandsgerechtigden die niet genoeg hun best doen aan de slag te komen. Ook mogen bijstandsgerechtigden hun sollicitaties niet belemmeren door onaangepaste kleding of gedrag. Iedereen die een een bijstandsuitkering aanvraagt, moet kunnen aantonen dat hij de voorgaande vier weken er alles aan heeft gedaan om werk te vinden.

Misdragingen tegen medewerkers van de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank (die de AOW uitvoert) of uitkeringsinstantie UWV kunnen bestraft worden door de uitkering voor maximaal 3 maanden te stoppen.

Klijnsma verruimt de mogelijkheden voor bijzondere bijstand, bedoeld voor mensen die het zonder extra ondersteuning niet redden. Voor armoedebestrijding komt volgend jaar 80 miljoen beschikbaar. In de jaren daarna is dat jaarlijks 100 miljoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer