Economie

Angst voor afbouw steun terug op Wall Street

NEW YORK (ANP). Beleggers op Wall Street maakten zich donderdag opnieuw zorgen over de afbouw van steun door de Federal Reserve. Ze vreesden dat het moment waarop de centrale bank begint met het zogeheten ‘tapering’ sneller komt dan verwacht, nadat donderdag een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie was bekendgemaakt.

7 November 2013 19:50Gewijzigd op 15 November 2020 06:51

Ruim drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent lager op 15.629 punten en daalde de S&P 500-index 1,1 procent tot 1751 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 1,6 procent tot 3868 punten.

Een uur voordat Wall Street de deuren opende, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,8 procent is gegroeid. Economen rekenden gemiddeld op een groei van 2 procent na de plus van 2,5 procent in het tweede kwartaal. Vrijdag volgt een ander belangrijk cijfer, de banengroei exclusief de agrarische sector in oktober. Economen rekenen in doorsnee op een toename van de werkgelegenheid met 120.000 arbeidsplaatsen.

„Het nieuws over de economische groei was positief. Het wachten is op het banencijfer. De angst in de markt is dat de Fed sneller tot tapering zal besluiten als het macro-economisch nieuws de verwachtingen blijft overtreffen”, aldus een handelaar.

Twitter eiste een hoofdrol voor zich op door een koerswinst te pakken van bijna 84 procent bij het beursdebuut van de onlineberichtendienst. Twitter verhoogde de afgelopen weken twee keer de bandbreedte voor zijn introductiekoers, die uiteindelijk werd vastgesteld op 26 dollar. Het aandeel opende op 45,10 dollar, met anderhalf uur vertraging vanwege de grote belangstelling onder beleggers, en stond een uur voor het slot op 47,70 dollar.

Qualcomm leverde 4,3 procent in nadat de fabrikant van chips voor smartphones tegenvallende kwartaalcijfers had bekendgemaakt. Whole Foods Market gaf een winstwaarschuwing en werd daarvoor gestraft met een koersval van ruim 11 procent.

De euro, die wegzakte na de onverwachte renteverlaging van de Europese Centrale Bank, herstelde zich enigszins. De munt was 1,3419 dollar waard, tegen 1,3386 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 94,34 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper, op 103,42 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer