Kerk & religie

Wereldraad van Kerken komt op voor statelozen

BUSAN. Langzamerhand nadert de tiende assemblee van de Wereldraad van Kerken in Busan haar einde. Woensdag en donderdag stonden tijdens de plenaire zittingen gerechtigheid en vrede, de twee hoofdthema’s van de conferentie, centraal. Daarnaast zijn commissies bezig met de afronding van allerlei publieke verklaringen.

Klaas van der Zwaag
7 November 2013 10:59Gewijzigd op 15 November 2020 06:51
BUSAN. Vertegenwoordigers van kerken tijdens een van de plenaire zittingen van de Wereldraad van Kerken. beeld RD
BUSAN. Vertegenwoordigers van kerken tijdens een van de plenaire zittingen van de Wereldraad van Kerken. beeld RD

De besluitvorming vindt sinds de laatste assemblee in het Braziliaanse Porto Alegre (2006) plaats op grond van het consensus­model, een soort poldermodel. Voor een stemming wordt eerst gekeken of zich een meerderheid in een voorstel kan vinden. Daarna vindt besluitvorming plaats. Zo kent een stemming geen winnaars of verliezers. Nadeel is dat een besluit vaak iets weg heeft van een compromis waarin iedereen zich kan herkennen.

Rechten van minderheden en verdrukten hebben vanouds de prioriteit van de Wereldraad. Zo sprak de assemblee zich uit voor de rechten van stateloze mensen. „De ontkenning van nationaliteit is een grote schending van mensen­rechten.”

Expliciet komt de raad expliciet op voor slachtoffers van conflicten, zoals in de Democratische Republiek van Congo en de christenen in het Midden-Oosten. De laatsten houden op unieke wijze de zichtbare herinnering aan de apostolische tijd in leven, aldus de Wereldraad. De organisatie doet een beroep op kerken wereldwijd om solidariteit met de christelijke minderheden in het Midden-Oosten te betrachten.

Noord-Korea

Het kan ook niet anders of een assem­blee die in Zuid-Korea vergadert buigt zich over het verdeelde schiereiland. De Wereld­raad doet een beroep op de internationale gemeenschap om nieuwe pogingen te ondernemen om vrede tussen beide Korea’s mogelijk te maken. Hij vult dit concreet in: het gebied moet niet alleen kernwapenvrij worden, maar de internationale gemeenschap moet de economische sancties tegen Noord-Korea opheffen. Het argument: daarmee worden alleen de armen getroffen.

De Wereldraad speelt een bemiddelende rol in het samenbrengen van kerken in Noord- en Zuid-Korea met het oog op vrede. De algemeen secretarissen van de raad hebben in 1999, 2009 en 2013 bezoeken aan de kerk in Noord-Korea gebracht. De raad doet een oproep aan westerse kerken om „solidariteitsbezoeken” aan kerken in beide landen af te leggen, om zo als bruggen­bouwers op te treden. De Wereldraad laat echter in het midden hoe een dergelijk bezoek in Noord-Korea gestalte moet krijgen. Het is daar immers verboden om met christenen in contact te treden.

Vrijdag vindt de afsluiting van de assemblee plaats en zullen de laatste rapporten vastgesteld worden. Dan zal ook bekend worden wie de nieuwe voorzitter van de Wereldraad wordt en waar de volgende assemblee gehouden wordt. De leider van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Welby van Canterbury, nodigde vorige week de Wereldraad uit om de volgende assemblee in Londen te houden. Nederland lijkt daarvoor geen kandidaat te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer